Moscova intervine brutal in Moldova: cate 100 de euro pe luna pentru fiecare pensionar si functionar din Gagauzia

politica

Gagauzia

Bascana autonomiei gagauze, Evghenia Gutul, a anuntat recent ca a semnat la Moscova un acord cu banca ruseasca Promsvyazbank (PSB) pentru ca locuitorii din regiunea gagauza sa primeasca bani din Federatia Rusa prin intermediul unor carduri, MIR.

Evghenia Gutul si Dmitri Constatinov, presedintele Adunarii Populare de la Comrat, au anuntat ca au semnat un acord cu banca ruseasca Promsvyazbank (PSB) astfel incat vor fi deschise conmturi la distanta prin care, de la 1 mai, sa sa fie transferati cate 2000 de lei moldovenesti (aprox. 105 euro) pentru pensionari si bugetari.

„Rusia a salvat din nou poporul nostru si si-a confirmat statutul de prieten si protector al poporului gagauz”, a subliniat Gutul.

Banca Nationala a Moldovei a anuntat apoi ca acesti bani nu vor putea fi primiti prin cardurile rusesti MIR.

„Folosirea cardurilor sistemului rus de plati MIR prin intermediul infrastructurii de plati pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibila”, a precizat Banca Nationala a Moldovei.

BNM subliniaza ca nu a primit nicio solicitare din parte bancii rusesti pentru a opera acest sistem de plata pe teritoriul R. Moldova si ca nu a emis nicio autorizatie in acest sens.

„Totodata, potrivit Legii cu privire la Banca Nationala a Moldovei, orice ‘persoana juridica care intentioneaza sa opereze o schema sau aranjament de plata pe teritoriul Republicii Moldova inainteaza Bancii Nationale o cerere de autorizare, inclusiv documentatia justificativa aferenta, privind indeplinirea permanenta a cerintelor aplicabile autoritatilor de guvernanta a schemelor/ aranjamentelor de plata, stabilite in prezenta lege si in actele normative ale Bancii Nationale’. Astfel, va comunicam ca, momentan, BNM nu a receptionat o astfel de cerere din partea „Промсвязьбанк”.

„Tinand cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plati MIR prin intermediul infrastructurii de plati pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibila”, se arata in raspunsul oferit de Banca Nationala pentru Ziarul de Garda.

MIR este un sistem de plati rusesc, lansat dupa anexarea peninsulei Crimeea de Federatia Rusa. Dupa inceputul razboiului din Ucraina, in februarie 2022, acest sistem a nimerit sub sanctiunile SUA si mai multe state in care functiona, au refuzat utilizarea lui.

Insa aceste carduri sunt functionale acum in Transnistria si Turcia, de exemplu.

„PSB este subordonata practic Ministerului Apararii ca brat al sau financiar in teritoriile ocupate, condusa de fiul fostului sef al spionajului extern SVR”, a precizat analistul Sorin Ionita.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: