Moscova n-a avut succes in Cehia. Motiunea de cenzura impotriva premierului Fiala a fost respinsa in Parlament

externe

petr fiala, prim ministru, cehia

Guvernul ceh a supravietuit vineri unui vot de neincredere, dupa o dezbatere maraton de 22 de ore in parlament in care a fost acuzat de opozitie de lipsa de actiune impotriva inflatiei si a preturile la energie aflate in crestere vertiginoasa, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Motiunea a aratat cum criza energetica din Europa alimenteaza instabilitate politica in timp ce explozia preturilor la energie creste si mai mult inflatia, aflata deja la cote nemaiintalnite in ultimele trei decenii.

Coalitia de centru-dreapta, formata din cinci partide si condusa de prim-ministrul Petr Fiala, detine o majoritate de opt mandate din totalul celor 200 in camera legislativa inferioara, impiedicand astfel cu usurinta strangerea de catre doua partide de opozitie a majoritatii necesare de 101 voturi.

Deputatii s-au reunit joi si au dezbatut motiunea toata noaptea inaintea supunerii ei la vot vineri la pranz.

‘Prim-ministrul Fiala si ministrii sai nu sunt capabili sa conduca tara (…) criza energiei le-a scapat complet de sub control’, a spus liderul opozitiei, Andrej Babis, in parlament.

Fostul prim-ministru Babis, un miliardar care a fost invins in alegerile de anul trecut, a acuzat de asemenea guvernul de legaturi cu persoane anchetate pentru prezumtiva coruptie, intr-un scandal care a fortat demisia sefului serviciului secret.

Adoptarea motiunii de neincredere ar fi pus intr-o situatie jenanta guvernul ceh, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene intr-o perioada in care blocul incearca sa-si mentina unitatea pentru sprijinul oferit Ucrainei, cautand in acelasi timp o cale de a stopa cresterea vertiginoasa a preturilor la energie in urma reducerii livrarilor de gaz din Rusia.

In Italia, guvernul de coalitie condus de Mario Draghi, fost sef al Bancii Centrale Europene, a cazut in iulie in urma votului negativ la un pachet de masuri destinat sa raspunda cresterii costului vietii.

In Cehia, o singura motiune de neincredere in guvern a avut succes, in timpul primei presedintii cehe a Consiliului UE in 2009.

Opozitia critica initiativele guvernului de a sprijini gospodariile si afacerile, ce includ un plan anuntat in aceasta saptamana de a sustine companiile cu consum energetic intensiv cu un fond insumand 28 miliarde de coroane (1,15 miliarde de dolari).

Fiala a afirmat ca guvernul sau a alocat in total 177 miliarde de coroane, adica aproape 3% din PIB, pentru a ajuta populatia sa faca fata exploziei preturilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: