Moscova o ameninta violent pe Maia Sandu dupa ce „Z” a fost interzis: „Tara ei ar putea sfarsi la cosul de gunoi al istoriei”. Liderul Crimeii: „Maia Sandu a decis sa o ia pe urmele Ucrainei”

news

Oficialitati ruse au reactionat vehement fata de interzicerea in Republica Moldova a unui simbol al invaziei Rusiei in Ucraina, relateaza miercuri dpa, dupa ce presedinta Maia Sandu a promulgat marti o lege in acest sens.

Senatorul rus Aleksei Puskov, seful Comisiei provizorii a Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus) pentru politica informationala, a amenintat-o direct pe presedinta Maia Sandu ca tara sa ar putea sfarsi la „cosul de gunoi al istoriei”.

„Ar trebui sa fie mai atenta in ceea ce priveste Rusia si simbolurile ei, cu atat mai mult cu cat Chisinaul nu poate plati pentru gazul rusesc”, a scris Puskov pe contul sau din Telegram.

Republica Moldova, situata intre Ucraina si Romania, cauta sa adere la UE dupa invazia Rusiei in Ucraina. Chisinaul a acordat Kievului ajutor umanitar, dar nu si de ordin militar. In privinta conflictului propriu-zis, Republica Moldova s-a declarat neutra si nici nu s-a alaturat sanctiunilor impuse Rusiei, noteaza DPA.

La inceputul acestei saptamani, Chisinaul a interzis simbolurile „Z” si „V”, utilizate in sprijinul trupelor ruse care ataca Ucraina, precum si panglica Sfantului Gheorghe, considerat un semn al sustinatorilor presedintelui rus Vladimir Putin, dar si al separatistilor prorusi din Ucraina.

Maia Sandu si-a justificat interdictia, argumentand ca aceste simboluri divizeaza societatea. Locul lor este la „cosul de gunoi” al istoriei, a afirmat presedintele Republicii Moldova intr-o conferinta de presa marti.

„Simbolurile isi schimba sensul in functie de context, de realitati. Simbolurile pe care le incriminam nu sunt simboluri despre razboiul de acum 77 de ani – ele se refera la razboiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini si actiuni care sunt asociate razboiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferintele altor milioane de refugiati si care indeamna la teroare, distrugeri si violuri”, a declarat Maia Sandu.

Totodata, ea a denuntat propaganda rusa raspandita de Moscova. „Nu putem admite mesaje care denatureaza informatia despre razboi – e revoltator si inuman sa invinuiesti victimele de suferintele proprii. Cei care astazi justifica uciderea ucrainenilor, maine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamna azi razboiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportarile. Nu uitam aceste pagini tragice si rusinoase din istoria noastra. Nu putem admite repetarea lor. Si nu putem permite ca atrocitatile de azi sa fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care si-au dat viata pentru pace”, a subliniat Maia Sandu, citata de Deschide.md.

In acest sens, Sandu sustine ca specularea victoriei din 1945 „pentru a promova astazi o agresiune militara impotriva Ucrainei” reprezinta o „ofensa adusa parintilor si buneilor nostri care si-au dat viata pentru ca noi sa putem trai in pace”.

„Acei care folosesc simbolurile razboiului pentru a picura ura in constiintele noastre si pentru a semana vrajba si divizare in societate vor plati dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal si dezgustator. Politicienii care speculeaza cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizati. Oamenii publici trebuie sa fie constienti de responsabilitatea care le revine pentru pastrarea pacii si a coeziunii in societate”, a adaugat ea.

„In ceea ce priveste esenta legii promulgate de Sandu, la fel si declaratiile ei despre ‘comportamentul criminal’ al panglicii Sf. Gheorghe si ‘cosul de gunoi al istoriei”, ar trebui sa-i reamintim atunci ca in acest cos au ajuns multi dusmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui sa fie mai atenta cand vorbeste despre Rusia si simbolurile ei, mai ales intr-o situatie in care Chisinaul nu are cu ce plati gazul rusesc”, scrie Puskov, una din portavocile cele mai zgomotoase ale Senatului rus in domeniul politicii externe ruse.

A reactionat si Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia in 2014, care considera ca „Maia Sandu a decis sa o ia pe urmele Ucrainei”, conform portalului lv.baltnews.com, citat de Agerpres.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: