Moscova, pretext pentru invazie: „10.000 de instructori militari occidentali au fost trimisi in estul Ucrainei, 4.000 sunt americani”

externe

Ministerul de Externe al Moscovei a acuzat vineri Occidentul ca impinge Kievul spre un razboi total, sustinand ca 10.000 de instructori militari occidentali au fost trimisi in Ucraina.

Pana la 10.000 de instructori militari occidentali au fost trimisi in Ucraina pentru a antrena soldatii natiunii est-europene si pentru a sprijini luptele acesteia in Donbass, a afirmat Moscova, insistand ca 4.000 sunt americani.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat intr-o conferinta de presa ca prezenta personalului militar strain este un semn ca Kievul se pregateste pentru o solutie de confruntare la impasul actual cu cele doua republici separatiste autoproclamate din regiunea estica Donbas.

„Cu cat sunt mai multi instructori, cu atat mai mare este bugetul militar al Ucrainei. Cu cat aduc mai multe arme acolo, cu atat mai des auzim explozii, nu doar pe linia de contact, ci si chiar in vecinatatea infrastructurii civile”, a spus ea, anunta Russia Today.

Potrivit lui Zaharova, afirmatiile potrivit carora instructorii straini se afla in Ucraina pentru a ajuta la descurajarea agresiunii rusesti sunt „o minciuna” si echivaleaza „nu doar cu ipocrizie sau standarde duble – aceasta este o combinatie de blasfemie si batjocura”.

Zaharova a acuzat Kievul si partenerii sai occidentali ca justifica in mod nesincer prezenta instructorilor pe baza apararii in fata agresiunii rusesti, calificand aceasta explicatie drept „minciuna” si afirmand ca instructorii straini „sunt direct responsabili pentru evenimentele care au loc sub ochii nostri in Donbas”.

„In loc sa puna capat razboiului civil, care dureaza deja de opt ani, se pare ca Kievul se pregateste pentru o rezolvare in forta a problemelor din Donbas”, a adaugat ea. Zaharova a respins, de asemenea, declaratiile oficialilor ucraineni, in care acestia insista ca incearca sa de-escaladeze situatia, sustinand ca acestea „suna fals”.

Conflictul din Donbas a inceput in 2014, cand separatistii din regiunile ucrainene Donetk si Lugansk au infiintat republici separatiste autoproclamate in urma Maidanului din 2014, cand au izbucnit proteste de strada violente, care au dus la inlaturarea fostului presedinte Viktor Ianukovici, a carui administratie mentinuse legaturi relativ puternice cu Moscova. Kievul a acuzat Rusia ca a colaborat cu rebelii si ca a alimentat un razboi civil, ceea ce Kremlinul a negat.

In 2014 si 2015, Rusia si Ucraina au semnat acordurile de la Minsk, menite sa puna capat razboiului din Donbas. Pana in prezent, insa, acordul nu a fost pus in aplicare, iar liderii rusi au acuzat partea ucraineana ca nu si-a respectat partea sa de intelegere, refuzand sa negocieze cu separatistii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: