Moscova reactioneaza furioasa la „militarizarea” Ucrainei de catre Occident: „460 de tone de armament au ajuns in ultimele zile din Marea Britanie”

externe

O serie de informatii aparute in presa occidentala, potrivit carora Rusia ar putea fi gata sa invadeze Ucraina, reprezinta un pretext pentru a furniza Kievului armament letal si a declansa un conflict la granita comuna, a acuzat joi Moscova.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat ca „mass-media occidentale si ucrainene si oficialii guvernamentali devin si mai activi in speculatiile lor despre o ‘invazie iminenta a Rusiei in Ucraina’. Suntem convinsi ca scopul acestei campanii este de a crea o acoperire informationala pentru propriile provocari militare de mare amploare, care ar putea avea consecinte grave si tragice pentru securitatea regionala si globala”.

„Marea Britanie trimite arme in Ucraina cu avioanele sale RAF de cateva zile”, a declarat Zaharova. „Au fost organizate cel putin sase zboruri, iar fiecare aeronava poate transporta pana la 77,5 tone de greutate, ceea ce inseamna aproximativ 460 de tone de armament in total”, a acuzat Zaharova, citata de RT.

„Facem apel la natiunile occidentale sa inceteze campania lor agresiva de informare antiruseasca, sprijinul lor pentru militarizarea Ucrainei si pentru includerea acesteia in NATO si, in schimb, sa depuna eforturi pentru a convinge Kievul sa indeplineasca acordurile de la Minsk si alte necesitati internationale”, a continuat ea.

Securitatea continentului european este imposibila fara restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei, a estimat joi presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a carui tara se teme de o invazie a Rusiei, relateaza AFP.

„Securitatea globala in Europa este imposibila fara restaurarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”, a declarat Zelenski intr-o inregistrare video, in contextul in care Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina.

Peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata in 2014 de Rusia, iar in Donbas, in estul Ucrainei, s-a declansat din acelasi an un razboi cu separatistii prorusi care sunt sustinuti militar si financiar de Kremlin.

In contextul in care intre occidentali si Moscova continua negocieri intense pentru a incerca sa dezamorseze criza din jurul Ucrainei, fara rezultat tangibil pentru moment, Volodimir Zelenski a declarat ca spera intr-o „detensionare” a situatiei.

„Sper ca eforturile noastre comune, convorbirile noastre cu Federatia Rusa vor duce la o detensionare la frontiera cu Ucraina si la garantii din partea Rusiei pentru pacea in Donbas”, a subliniat el.

Mai mult despre:

Comentarii: