externe

Moscova s-a plans Turciei de „comportamentul total agresiv al Ucrainei”: „Mass-media occidentale continua sa distorsioneze situatia reala”

Un diplomat rus de rang inalt s-a plans Turciei de „comportamentul agresiv” al armatei ucrainene, anunta Newsweek USA.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin a vorbit cu reporterii luni, dupa intalniri cu oficiali turci la Istanbul, a relatat agentia de stiri rusa de stat TASS. Diplomatul a criticat Ucraina si SUA, acuzandu-le pe amandoua ca submineaza potentialele discutii de pace.

„Am incercat sa oferim Turciei informatii detaliate despre situatia reala de pe teren, subliniind comportamentul total agresiv al Fortelor Armate ale Ucrainei si atacurile sale asupra civililor din Donbas si din alte regiuni rusesti”, a declarat Vershinin.

„A fost crucial pentru noi sa facem Turcia sa inteleaga situatia pe care mass-media occidentale continua sa o distorsioneze, din pacate. Rapoartele false au aparut in numar mare”, a pretins oficialul rus.

Fortele rusesti continua sa ocupe intinderi mari de teritoriu ucrainean, ocupate de cand a inceput ultima invazie a Moscovei, la 24 februarie. Contraofensivele ucrainene ulterioare au eliberat zone la nord de Kiev, in jurul orasului nord-estic Harkov si in jurul orasului sudic Herson.

Liderii de la Kiev si-au propus eliberarea intregului teritoriu ucrainean ocupat de fortele rusesti din 2014, inclusiv Crimeea si parti din regiunea estica Donbas.

Presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri ca un acord de pace ar putea fi necesar pentru a pune capat luptelor, desi nu a dat semne ca si-ar fi diminuat obiectivele de razboi. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Rusia nu vede nicio perspectiva pentru negocieri in acest moment.

Liderii ucraineni si sustinatorii lor din NATO si Uniunea Europeana au avertizat ca Moscova ar putea cauta un acord de incetare a focului sau de pace doar pentru a-si reinarma si reforma unitatile militare, pregatindu-le pentru o noua ofensiva viitoare.

Kievul a declarat ca nu vor mai avea loc negocieri cu partea rusa pana cand toate trupele de ocupatie nu se vor retrage pe pozitiile de dinainte de 24 februarie.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat ca va cere eliberarea intregului teritoriu ucrainean, despagubiri pentru daunele de razboi, urmarirea penala a liderilor rusi pentru crime de razboi si garantii de securitate obligatorii in viitor.

Intre timp, Moscova ramane vaga cu privire la obiectivele a ceea ce numeste „operatiunea sa militara speciala”. Kremlinul va dori sa pastreze controlul asupra teritoriilor ucrainene partial ocupate pe care pretinde ca le-a anexat in Herson, Zaporojie, Luhansk si Donetk, si face in continuare aluzie la o schimbare de regim prin asa-numita „de-nazifizare” si demilitarizare a tarii.

Contraofensivele Ucrainei in sud, in jurul Hersonului, si in nord-est, la granita cu oblasturile Harkov si Luhansk, au incetinit in ultimele saptamani, partial din cauza conditiilor meteorologice dificile.

Citeste si: Ucraina isi va relua ofensiva contra rusilor cand „solul va ingheta”. Ministrul Apararii: „Fortele Armate ale Ucrainei nu se gandesc sa se opreasca”

Negocierile de pace au inceput imediat dupa invazie, dar au fost intotdeauna impiedicate de neincredere si de prapastia dintre cererile ambelor parti.

Vershinin a acuzat Kievul pentru esec. „Trebuie sa va amintiti cum s-a terminat totul, s-a terminat cu Ucraina demonstrand un comportament agresiv si neconstructiv”, a spus el. „Noi, dimpotriva, am facut declaratii, exprimandu-ne disponibilitatea de a purta discutii pe baza obiectivelor care fusesera anuntate in timpul operatiunii militare speciale”.

De asemenea, diplomatii rusi s-au intalnit vineri la Istanbul cu omologii americani, potrivit Reuters. Vershininin a declarat ca „orice contacte sunt utile, dar, din pacate, nu vedem o abordare constructiva din partea americana care sa vizeze rezultate concrete”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina…

42 de minute ago

Un general rus promite ca va distruge NATO pana in 2030: „Majoritatea statelor NATO vor ingenunchea si vor depune juramant in fata Rusiei”

Generalul rus de rang inalt Apti Alaudinov, comandantul fortelor cecene care lupta in Ucraina, a…

3 ore ago

Arestarea pentru mita a unui oficial al apararii semnaleaza pierderea influentei lui Soigu la Kremlin. Creste in schimb puterea serviciilor secrete

Arestarea unui oficial de rang inalt din domeniul apararii, suspectat de luare de mita, semnaleaza…

39 de minute ago

Ministrul polonez de Externe acuza noi intoxicari din partea Moscovei: „Rusia minte in legatura cu planurile poloneze de anexare a unei parti din Ucraina”

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat ca liderii si propagandistii rusi incearca sa…

37 de minute ago

Un ministru german cere „super-bogatilor” sa plateasca pentru lupta impotriva schimbarilor climatice: „Miliardarii au cea mai mare amprenta de CO2”

Ministrul german al dezvoltarii, Svenja Schulze, a cerut joi o contributie mai mare din partea…

41 de minute ago