Moscova spumega: „Finlanda si Suedia fac o eroare grava daca adera la NATO, vor fi consecinte considerabile. Nu ar trebui sa-si faca iluzii ca Rusia se va resemna pur si simplu”

externe

Candidaturile Suediei si Finlandei la NATO, ca reactie la ofensiva rusa in Ucraina, constituie o „grava eroare”, ce va avea consecinte, iar aderarea lor la Alianta nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP si EFE, informeaza Agerpres.

„Este o grava eroare suplimentara ale carei consecinte vor fi considerabile”, a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Raspunsul Rusiei dupa schimbarea configuratiei generale a NATO, „va depinde de consecintele practice ale aderarii” celor doua tari la Alianta Nord-Atlantica, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcand ca Suedia si Finlanda „nu ar trebui sa-si faca iluzii ca Rusia se va resemna pur si simplu” cu aceasta noua situatie.

„Pentru noi este clar ca securitatea Suediei si Finlandei nu va iesi intarita din aceasta decizie”, a spus Riabkov, afirmand ca „nivelul tensiunii militare va creste, iar situatia in acest domeniu va fi mai putin previzibila”.

Partidul Social-Democrat, aflat la putere in Suedia, a dat unda verde duminica candidaturii tarii la NATO, la scurt timp dupa ce executivul Finlandei si-a anuntat dorinta de a adera la Alianta, pe care Moscova o considera drept o „amenintare existentiala”, noteaza AFP.

Se asteapta ca guvernul suedez sa anunte oficial luni, dupa o dezbatere in parlament, decizia sa de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

Pentru Helsinki si Stockholm, doua tari care nu au aderat la NATO nici macar in momentul de varf al Razboiului rece, aceasta intorsatura este rezultatul ofensivei ruse impotriva Ucrainei, Moscova fiind perceputa drept o amenintare de catre vecinii sai.

Finlanda, care timp de opt decenii s-a pozitionat ca tara neutra, are circa 1.300 km de frontiera comuna cu Rusia.

Moscova a invocat, intre alte motive, pentru a-si justifica atacul imporiva Ucrainei apropierea acesteia de NATO si sprijinul politic, diplomatic si militar al Aliantei pentru Kiev. Puterea rusa voia astfel sa-i indeparteze pe occidentali de granitele ruse.

Tarile Aliantei Nord-Atlantice furnizeaza sprijin, inclusiv cu arme, fortelor ucrainene, care lupta impotriva armatei ruse de aproape trei luni.

Comentarii: