Moscova sustine ca sute de romani sunt „mercenari” in Ucraina. Pe primul loc se afla polonezii

externe

Armata rusa a anuntat vineri ca putin sub 7.000 de „mercenari straini” din 64 de tari, printre care si Romania, au sosit in Ucraina de la inceputul conflictului si ca aproape 2.000 dintre ei au fost ucisi, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

„Listele noastre, din 17 iunie, includ mercenari si specialisti in arme dintr-un total de 64 de tari. De la inceputul operatiunii militare speciale, 6.956 au sosit in Ucraina, 1.956 au fost deja eliminati, 1.779 au plecat”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii rus.

Ministerul rus adauga ca Polonia este „liderul absolut” intre tarile europene in ceea ce priveste combatantii care vin in Ucraina, urmata de Romania si Marea Britanie, noteaza AFP.

Acest comunicat este insotit de un tabel al numarului de luptatori straini, clasificand dupa cetatenie sosirile in Ucraina si pierderile inregistrate, potrivit armatei ruse.

Ministerul asigura, de exemplu, ca 59 de „mercenari” francezi din 183 care au venit sa lupte au fost ucisi de la inceputul ofensivei ruse. Tarile cu cele mai multe pierderi inregistrate potrivit Moscovei sunt Polonia (378 de morti), Statele Unite (214), Canada (162) si Georgia (120).

Moscova arata in acest tabel ca a ucis 102 dintre cei 504 combatanti romani din Ucraina.

De la inceputul interventiei Moscovei in Ucraina la 24 februarie, mii de voluntari straini, in principal europeni, s-au dus in aceasta tara pentru a ajuta fortele Kievului.

Rusia ii prezinta pe acesti combatanti drept „mercenari”, un termen peiorativ ce sugereaza ca ei sunt motivati de profit, mai noteaza AFP.

Separatistii prorusi au condamnat la moarte trei dintre ei, doi britanici si un marocan.

La randul lor, Ucraina si aliatii sai occidentali subliniaza ca daca sunt mercenari, acestia se afla in tabara rusa, cu prezenta in special a unor elemente ale grupului Wagner, ai carui soldati au fost desfasurati din Siria pana in Libia, via Mali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: