externe

Moscova: Un blogger militar rus pro-razboi, arestat pentru ca a publicat „stiri false despre armata rusa”

Un blogger militar rus, care a criticat comportamentul Rusiei in Ucraina a fost arestat joi la Moscova, potrivit agentiei de presa de stat RIA Novosti citata de CNN.

Bloggerul Andrei Kursin conduce canalul Telegram Moscow Calling, care are aproximativ 87.000 de abonati.

„A fost deschis un dosar penal impotriva administratorului canalului de Telegram Moscow Calling Andrey Kurshin pentru stiri false despre armata rusa. El este retinut in calitate de suspect, iar cazul este investigat de anchetatorii de la Moscova”, a declarat joi RIA Novosti.

Institutul pentru Studiul Razboiului noteaza ca Andrei Kursin este un blogger ultranationalist care „ataca in mod obisnuit multe aspecte ale conducerii militare a razboiului din Ucraina in timp ce sustine obiectivele ultranationaliste care stau la baza razboiului in sine”.

ISW a spus ca „spatiul informational ultranationalist rus mai larg a salutat arestarea lui Kursin si a remarcat ca acesta a discreditat in mod obisnuit armata rusa”.

In iulie, proeminentul blogger rus pro-razboi Igor Girkin a fost si el arestat, pentru critici aduse presedintelui rus Vladimir Putin si esecurilor armatei sale in Ucraina.

In aprilie, bloggerul militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis intr-o explozie la o cafenea din centrul orasului Sankt Petersbug, unde fusese invitat de un grup pro-razboi.

Protestatarul anti-razboi Daria Trepova, in varsta de 26 de ani, a fost arestata si acuzata de terorism in urma incidentului. Anchetatorii sustin ca Trepova, actionand la ordinul Ucrainei, a adus o „statueta plina cu explozibili” la locul de desfasurare si i-a inmanat-o lui Tatarski.

Bloggerii militari pro-invazie din Rusia au umplut o parte din vidul de informatii lasat in urma de inchiderea institutiilor media independente din Rusia. Mass-media straina este, de asemenea, blocata, iar majoritatea jurnalistilor de opozitie sunt in inchisoare sau in afara tarii.

Cei mai multi bloggeri au acces la informatii datorita surselor din cadrul fortelor armate ale statului.

Spre deosebire de mass-media de stat rusa, multi nu s-au ferit sa critice Moscova pentru infrangerile sale pe campul de lupta, desi arestarile recente sugereaza ca rabdarea Kremlinului fata de disidenta s-a diminuat in urma rebeliunii mercenarilor Wagner.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Incident grav: soldatii nord-coreeni au trecut frontiera cu Coreea de Sud, dar s-au retras dupa ce au fost intampinati cu focuri de avertisment

Soldati nord-coreeni au trecut pentru scurt timp duminica frontiera cu Coreea de Sud, ai carei…

11 minute ago

Premierul Rishi Sunak le va promite britanicilor un plan de „securitate financiara”, angajandu-se sa nu mareasca taxele

Premierul britanic Rishi Sunak urmeaza sa promita marti "securitate financiara" alegatorilor, dezvaluind la sfarsitul diminetii…

26 de minute ago

Compania Singapore Airlines va plati despagubiri consistente tuturor pasagerilor raniti in cursa Londra-Singapore din luna mai

Singapore Airlines s-a oferit sa plateasca despagubiri celor care au fost raniti intr-un zbor Londra-Singapore…

40 de minute ago

Alianta PSD-PNL a picat sub 50% la votul la europarlamentare. S-au numarat peste 99% dintre voturi

Alianta electorala PSD-PNL a obtinut 48,70% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, Alianta AUR 14,95%,…

8 ore ago

Presedintele brazilian da Silva cere negocieri pentru pace in Ucraina care sa includa si Rusia

Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, si-a aparat propunerea pentru discutii de pace intre…

11 ore ago

PSD, partidul primarilor. Peste jumatate dintre primarii alesi duminica fac parte din partidul lui Ciolacu

Partidul Social Democrat a obtinut 53,24% din totalul mandatelor de primar, in timp ce Partidul…

8 ore ago