Moscova vrea sa elimine regimul taliban de pe lista organizatiilor teroriste. Talibanii sunt invitati oficial la conferinta „Rusia – Lumea islamica: KazanForum”

externe

talibani

Rusia analizeaza posibilitatea de a elimina desemnarea talibanilor ca organizatie terorista, relateaza Meduza, preluata de Kyiv Independent.

Ministerul rus de Externe „analizeaza in prezent problemele”, iar o decizie finala va fi luata de Kremlin.

Anuntul a fost facut in aceeasi zi in care agentia de stiri de stat rusa TASS a anuntat ca talibanii au fost invitati sa participe la conferinta „Rusia – Lumea islamica: KazanForum”, programata pentru luna mai.

Zamir Kabulov, din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat ca Moscova a cooperat cu talibanii pe probleme de combatere a terorismului „in mod regulat”, adaugand: „Nu este vorba de nicio stire speciala aici”.

Talibanii au condamnat ferm atacul terorist din 22 martie asupra Salii de spectacole Crocus din Moscova, afirmand ca „condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist recent din Moscova… revendicat de (Statul Islamic) si considera ca este o incalcare flagranta a tuturor standardelor umane”.

Organizatia talibana, fondata la inceputul anilor 1990, a preluat controlul asupra Afganistanului in 1996 si a impus o lege islamica stricta care persecuta brutal femeile, oponentii politici si minoritatile religioase.

Regimul a oferit refugiu pentru liderii Al-Qaeda dupa atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, dar a fost inlaturat de la putere dupa ce SUA au invadat tara in 2001.

De la revenirea la putere in 2021, aproximativ 1.000 de civili au fost ucisi sub conducerea lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: