externe

Mossadul loveste mortal din nou. „Tatal bombei iraniene” a fost ucis in apropiere de Teheran

Un eminent om de stiinta iranian in domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat vineri in apropiere de Teheran, au relatat media de stat iraniene, iar ulterior si Ministerul Apararii iranian a confirmat informatia, potrivit Reuters, EFE si AFP, citate Agerpres.

Fakhrizadeh a decedat la spital, dupa un atac la Absard, comitatul Damavand.

„Din pacate, echipa medicala nu a reusit sa-l resusciteze, iar cu cateva minute in urma acest manager si om de stiinta a atins statutul inalt de martir dupa ani de efort si lupta”, se mentioneaza intr-o declaratie a Ministerului Apararii iranian.

Expertul iranian a fost grav ranit in cursul unui atac armat asupra masinii cu care se deplasa, in cursul caruia s-a produs o explozie si au fost trase mai multe focuri de arma.

In timpul confruntarii cu atacatorii, mai multi membri ai echipei de securitate care ii asigura protectia au fost raniti in atac, se afirma in declaratia Ministerului Apararii iranian, care califica atacul drept un „act terorist”.

Numele lui Fakhrizadeh, care potrivit serviciilor de informatii occidentale a supervizat programul nuclear iranian, este mentionat in rezolutiile ONU cu privire la sanctiuni din cauza activitatii sale in presupusa dezvoltare a armelor nucleare iraniene.

El era numit de unii diplomati occidentali drept „tatal bombei iraniene”, suspectandu-se ca superviza programul secret iranian de fabricare a bombei atomice, care a fost intrerupt in 2003. Iranul a negat timp indelungat ca ar incerca sa se doteze cu bomba nucleara, insistand ca programul sau nuclear urmareste exclusiv scopuri pasnice.

Nu se stie deocamdata cine se afla in spatele asasinarii lui Fakhrizadeh, dar, intre 2010 si 2012, patru oameni de stiinta nucleari iranieni au fost asasinati, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crima.

In trecut, Teheranul acuzase Mossadul, agentia de informatii a Israelului, ca ar fi la originea asasinatelor, comise cu bombe plasate sub vehiculele oamenilor de stiinta sau prin atacuri cu arme de foc.

Pentru a impiedica dotarea Iranului cu bomba atomica, un acord international a fost semnat in iulie 2015 intre Iran si sase mari puteri occidentale pentru a limita programul nuclear iranian. Acest acord, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, este foarte subrezit, dupa ce SUA s-au retras in 2018 si au reinstituit sanctiunile impotriva Iranului.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a condamnat atentatul de vineri, calificandu-l drept „act terorist”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: israel iran

Recent Posts

Dupa caldura, in Apuseni a revenit zapada

In zona Muntilor Apuseni a revenit ninsoarea. In doar cateva zeci de minute, la Scarita-Belioara…

46 de secunde ago

Guvernul olandez nu mai are incredere in Meta. Riscurile de securitate ar putea duce la interzicerea Facebook pentru ministerele din Tarile de Jos

Facebook ar putea sa fie interzis pentru guvernul olandez, din cauza riscurilor de confidentialitate ale…

3 minute ago

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

25 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

2 ore ago

Sibiu: Client cu masina de zeci de mii de euro, surprins de camerele de supraveghere cum fura dintr-o cofetarie

Dupa ce a instalat camere de supraveghere in locatiile sale, proprietarul unui lant de cofetarii…

19 minute ago

O falsa surdomuta, care cersea in fata unui supermarket din Zalau, a luat-o la fuga cand unul dintre angajati a strigat la ea, fiind ulterior prinsa de un jandarm

O falsa surdomuta, cunoscuta deja locuitorilor din Zalau si care cersea prin parcarile supermarketurilor, a…

20 de minute ago