Mostenitorii lui Maradona spun ca trofeul Balonul de Aur scos la vanzare a fost furat si cer oprirea licitatiei

life

Mostenitorii lui Diego Maradona vor cere un ordin judecatoresc pentru a opri licitatia unui trofeu care i-a fost acordat fotbalistului dupa Cupa Mondiala din 1986 castigata de Argentina, a declarat marti avocatul lor pentru Associated Press.

Balonul de Aur care il recompenseaza pe cel mai bun jucator al turneului, era disparut de zeci de ani in circumstante neclare si a reaparut abia recent. Acesta urmeaza sa fie scos la licitatie la Paris luna viitoare, potrivit casei de licitatii Aguttes.

Maradona, care a murit in 2020 la varsta de 60 de ani, a fost capitanul Argentinei in meciul in care a invins cu 3-2 Germania de Vest in finala din 1986 din Mexico City.

In sferturile de finala, Argentina a intalnit Anglia, pe care a invins-o cu 2 la 1. Pentru primul, Maradona a sarit cu portarul advers Peter Shilton si a marcat lovind mingea evident cu mana. Mai tarziu, el a descris plastic modul in care a reusit sa introduca mingea in plasa: „Putin cu capul lui Maradona si putin cu mana lui Dumnezeu”. Patru minute mai tarziu, argentinianul s-a lansat intr-o cursa magica, pornita din propria jumatate, a driblat tot ce i-a stat in cale si a inscris ceea ce FIFA a declarat mai tarziu cel mai mare gol din istoria Cupei Mondiale.

Mostenitorii lui Maradona spun ca trofeul a fost furat si sustin ca actualul proprietar nu poate avea dreptul sa-l vanda.
Gilles Moreu, un avocat care lucreaza cu firma Paradox Lawyers, a declarat ca va inainta o cerere urgenta presedintelui tribunalului Nanterre de langa Paris pentru retragerea Balonului de Aur de la licitatie. El a spus AP ca va solicita, de asemenea, sechestrarea judiciara a trofeului si va depune plangere pentru furt.

Aguttes a spus ca trofeul a reaparut in 2016, printre alte obiecte care au fost achizitionate dintr-o colectie privata la licitatie din Paris.

Maradona a primit trofeul in 1986 la o ceremonie la cabaretul Lido de pe Champs-Elysees. Ulterior acesta a disparut, dand nastere unor zvonuri. Unii spun ca a fost pierdut in timpul unui joc de poker sau vandut pentru a plati datorii, a spus Aguttes. Altii spun ca Maradona l-a depozitat intr-un seif dintr-o banca din Napoli, care a fost jefuit de gangsteri in 1989, cand juca in liga italiana. Mostenitorii lui Maradona cred ca a fost furat de la banca.

Moreu, care le reprezinta pe doua dintre fiice ale lui Maradona, spune ca mostenitorii au aflat abia de curand ca trofeul a fost furat. Potrivit avocatului, familia lui Maradona vrea ca vanzarea sa fie interzisa, deoarece crede ca Balonul de Aur le apartine.

Moreu a spus ca a fost contactat de un coleg argentinian dupa ce femeile au discutat problema cu ceilalti mostenitori, care si-au dat aprobarea pentru inceperea actiunii in justitie.

Argumentul casei de licitatii este ca persoana care a cumparat trofeul cu ani in urma nu stia ca acesta a fost furat.

„Daca proprietarul unui obiect poate revendica dreptul de proprietate in conformitate cu legislatia franceza, aceasta este cu conditia evidenta ca buna-credinta a acestuia sa nu poata fi pusa in discutie. Acesta nu poate fi cazul proprietarului unui trofeu care a fost furat de la Diego Maradona si ai carui mostenitori pot revendica legal proprietatea”, a declarat firma Paradox Lawyers.

„Nu pare ca vanzatorul l-ar fi contactat pe Diego, ceea ce nu ar fi fost atat de complicat”, a spus Moreau.

Aguttes, care a declarat atunci cand licitatia a fost anuntata ca se asteapta ca trofeul „sa aduca milioane din cauza unicitatii sale”, a declarat ca a efectuat „toate cercetarile necesare si a verificat bazele de date, precum si cu autoritatile franceze si italiene.”

„Rezultatul este ca, pana in prezent, nu exista dovezi care sa conteste buna-credinta si dreptul de proprietate al vanzatorului nostru”, a spus Maximilien Aguttes.

Ofertantilor li se va cere sa faca un depozit de 150.000 de euro pentru a participa la licitatia din 6 iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: