Motiune in Parlament impotriva lui Tudorel Toader: „Mare parte din reforma Justitiei facuta pentru a intra in UE este anulata prin propunerile facute astazi”

politica

Uniunea Salvati Romania condamna ferm propunerile legislative de modificare a legilor Justitiei, anuntate de ministrul Tudorel Toader, si anunta ca pregateste o motiune simpla impotriva acestuia, se arata intr-un comunicat de presa al formatiunii politice.

Potrivit USR, prin propunerile facute de ministrul Justitiei, practic, „numirile procurorilor sefi de la DNA si DIICOT au ajuns in pixul lui Dragnea”.

„Ministrul Justitiei a cedat presiunilor liderilor PSD — ALDE si a exclus presedintele Romaniei din procedura numirii sefilor DNA, DIICOT si procurorului general, astfel incat Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu sa isi atinga obiectivul principal: schimbarea sefilor de parchete si inchiderea propriilor dosare. Pentru ca nu au reusit cu OUG 13 care a scos oamenii in strada, PSD — ALDE au schimbat strategia si au elaborat aceste propuneri legislative care subordoneaza si politizeaza Justitia in liniste. USR avertizeaza ca PSD intoarce Romania in perioada de ‘liniste’ a Rodicai Stanoiu, cand toata activitatea Justitiei se desfasura sub atenta obladuire a conducerii de partid si de stat”, sustin reprezentantii USR in comunicatul citat.

Liderii USR considera „la fel de grav” si faptul ca Inspectia Judiciara trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justitiei, iar prin infiintarea unui parchet special pentru magistrati, practic, PSD „creeaza o arhiva SIPA 2 prin care procurorii si judecatorii vor fi verificati si controlati politic”.

„Aceasta este o masura clara de intimidare a magistratilor din Romania. Mai mult, trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei contravine Constitutiei Romaniei, potrivit careia CSM „indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale, in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica”. Totodata, posibilitatea ca procurorii ierarhic superiori sa infirme actele procurorilor din subordine, inclusiv pentru motive de netemeinicie, nu doar pentru motive de nelegalitate, poate duce la inchiderea unor dosare la ordin politic. Sub pretextul unei „normalizari” a activitatii judiciare, printre cateva masuri care ar putea fi considerate corecte, se ascunde esenta acestei initiative: PSD doreste sa isi intareasca puterea prin subordonarea Justitiei pe linie de partid. Mare parte din reforma Justitiei facuta pentru a intra in UE este anulata prin propunerile facute astazi de ministrul Tudorel Toader”, se precizeaza in comunicatul USR.

Si PNL a anunta ca va depune o motiune simpla impotriva lui Toader.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: