Motivul pentru care Nicolae Dumitru, zis ”Niro”, va fi eliberat din inchisoare

news

Nicolae Dumitru poate fi eliberat din inchisoare, se arata in motivarea deciziei prin care Judecatoria Sectorului 4. ”Niro” a avut un comportament disciplinat in inchisoare, a participat la activitati cultural-educative, lucreaza noua ore pe zi in afara Penitenciarului Jilava intr-o sectie de producere aluminiu si a fost recompensat de mai multe ori.

„Instanta retine ca, in perioada executarii pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzator, nefiind sanctionat disciplinar si fiind recompensat de 4 ori, din care 3 recompense privind permisiunea de iesire din penitenciar. Totodata, condamnatul a fost folosit la munca si a castigat astfel 36 zile. In prezent, executa pedeapsa in regim deschis. Petentul a participat la activitati cultural-educative si se afla la prima analiza a comisiei de propuneri pentru liberarea conditionata, nefiind cunoscut cu antecedente penale. In consecinta, avand in vedere si concluziile procesului verbal intocmit de catre Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanta apreciaza ca petentul a dat dovezi temeinice de indreptare. Tinand seama de eforturile depuse de condamnat in perioada de detentie in scopul reeducarii sale, de faptul ca nu are antecedente penale, avand in vedere ca nu a fost identificat nici un element in defavoarea sa, care sa rezulte din evaluarea sociala si psihologica a acestuia, instanta considera ca petentul indeplineste toate conditiile prevazute de lege pentru a fi eliberat conditionat. In prezent, exista toate garantiile ca acesta a inteles scopul si functiile pedepsei si ca se va reintegra in societate”, se arata in motivare, scrie Agerpres.ro.

Condamnat la inchisoare

Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2 ani si 4 luni inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul „Microsoft”, din care a executat 2/3 din pedeapsa, respectiv 568 zile, dintre care 298 zile in penitenciar, 36 zile castigate prin munca si 234 zile executate in arest preventiv. Nicolae Dumitru a avut in penitenciar un comportament corespunzator, a participat constant la activitati de educatie si asistenta psihosociala, a desfasurat activitati lucrative, nu a fost sanctionat disciplinar, a achitat prejudiciul si cheltuielile judiciare. De asemenea, omul de afaceri lucreaza noua ore pe zi in afara penitenciarului, intr-o sectie de producere aluminiu.

Nicolae Dumitru are trei copii, unul dintre acestia minor, are 4-5 firme cu peste 1.000 de angajati, a sprijinit sportul de performanta si „a renovat si ridicat biserici”. De cealalta parte, procurorii s-au opus eliberarii lui ”Niro”, sustinand ca acesta nu a dat dovezi ca pedeapsa aplicata si-a atins scopul, avand in vedere numarul redus de programe sociale la care a participat.

Pe 2 august, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea de eliberare conditionata depusa de Nicolae Dumitru, care executa o pedeapsa de 2 ani si 4 luni primita in dosarul „Microsoft”. Decizia nu este insa definitiva, contestatia procurorilor DNA urmand a se judeca pe 15 septembrie la Tribunalul Ilfov.

Pe 3 octombrie 2016, ICCJ l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Nicolae Dumitru la 2 ani si 4 luni inchisoare in dosarul „Microsoft”. In acelasi dosar au mai fost condamnati fostul ministru Gabriel Sandu — 3 ani, fostul primar Gheorghe Stefan — 6 ani, omul de afaceri Dorin Cocos — 2 ani si 4 luni.

Judecatorii au decis atunci confiscarea unor importante sume de bani de la cei patru condamnati: 9 milioane de euro de la Dorin Cocos, 2 milioane euro si un milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Stefan si 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: