Mugur Isarescu, precizari taioase dupa ce a fost convocat in biroul lui Dragnea. Guvernatorul sugereaza ca seful PSD nu intelege mai nimic

news

Discutiile dintre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au vizat problemele ridicate in scrisorile celor doua institutii.

„Noi am discutat cam ce a fost in scrisoare – si acum aveti scrisorile. Nu pot sa ma exprim asa, fiecare intelege ce vrea din scrisori. E bine sa inteleaga ceea ce e trecut in scrisori. E bine sa inteleaga in adancime ca problemele economice nu sunt deloc simple si nu constau intr-o negociere: ia asta ca iti dau cealalta, cum vad ca obsesiv tot se pronunta un individ.

Problemele economice sunt foarte complicate. Nu uitati, economia este stiinta in care, in acelasi an, s-a luat premiu Nobel pentru economie de catre doi tipi, care au spus lucruri total deosebite. Asa e economia, pentru ca ea actioneaza prin comportamentul oamenilor. E mai complicata. Eu am aproape 70 de ani si nu pot sa spun ca stiu economie in totalitate. Vad ca altii se dau mari economisti.

Deci, a fost o discutie serioasa. Fondul discutiilor a fost legat de problemele ridicate in cele doua scrisori. Adica problemele ridicate, opiniile de acolo. Sunt probleme grele”, a afirmat, luni, Isarescu, intr-o conferinta de presa, intrebat despre discutia avuta cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, informeaza Agerpres.

Dupa ce a fost intrebat de jurnalisti daca presedintele Camerei Deputatilor va intelege motivele care au dus la majorarea dobanzii cheie, anuntata luni, Isarescu a raspuns ca Parlamentul vine cu votul popular si spune ce vrea societatea romaneasca, iar banca centrala spune ce poate economia nationala.

„Dansii spun ce vrea votul popular, noi spunem ce vrea economia. Credeti ca e asa usor sa impaci aceste lucruri? (…) Noi lucram cu pietele, dansii lucreaza mai mult cu sondajele de opinie„, a spus Isarescu.

De asemenea, guvernatorul a mentionat ca una dintre problemele discutate a fost legata de surplusul de cerere si a precizat ca modelul Guvernului arata ca acest surplus este mai redus, insa BNR este mai prudenta in abordarea sa, pentru ca excedentul de cerere nu este usor comensurabil, iar acesta apare in balanta contului curent.

Isarescu a explicat ca atunci cand se importa mai mult de cat se exporta inseamna ca economia nu a putut sa acopere cererea suplimentara, iar corectia „poate fi dureroasa”, acesta fiind motivul pentru care bancile centrale sunt prudente.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: