Mult sub pensiile speciale. Indemnizatie pentru copiii celor decedati din motive politice in comunism, aprobata de Parlament

politica

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, un proiect de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit caruia copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei, anunta Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Decretului-Lege nr.118/1990, in sensul de a aduce reparatiile juste, cuvenite, pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist aflate in viata, care, datorita persecutiilor politice, vadit nedrepte, au fost grav discriminate social si profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea si restrangerea majora a veniturilor materiale ale acestora si ale familiilor lor, timp de decenii, in toata perioada comunista; de asemenea, se are in vedere ca si urmasii celor care au fost victime dovedite ale regimului comunist sa beneficieze de reparatiile acordate prin Decretul-Lege nr.118/1990 deoarece, datorita criteriilor aberante stabilite de regimul comunist, au fost considerati ca avand „origine nesanatoasa”, suferind multe discriminari si limitari profesionale”, se precizeaza in raportul comisiei de specialitate.

Potrivit proiectului adoptat, „copilul celui decedat in luptele cu organele de represiune comunista, in rascoale taranesti ori decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, stramutati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei”.

„Copilul minor la data la care unul sau ambii parinti s-au aflat in una din situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), precum si copilul nascut in acea perioada are dreptul la o indemnizatie lunara in acelasi cuantum cu indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul nascut dupa incetarea situatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) are dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul care s-a aflat atat in situatiile prevazute la alin.(6), cat si in una din situatiile prevazute la art.1 alin. (1) si (2), beneficiaza de indemnizatia al carei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizatiei in situatia in care ambii parinti ai copilului au beneficiat de indemnizatie lunara se ia in calcul indemnizatia parintelui al carei cuantum este mai mare”, mai prevede proiectul adoptat.

Camera Deputatilor este for decizional.

Mai mult despre:


Comentarii: