Multa minciuna si manipulare. Parchetul General arata adevarul in cazul fetitei de la Baia de Arama

news

Parchetul General a emis un comunicat de presa, vineri seara, in care prezinta filmul evenimentelor care au dus la incidentele dramatice de la Baia de Arama. 

Potrivit Parchetului, asistentul maternal nu a avut un comportament adecvat fata de fetita de-a lungul timpului: „atitudinea si actiunile asistentului maternal S. M. au dus la ingreunarea procesului de acomodare dintre minora si familia adoptatoare, aceasta influentand negativ fetita cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adoptie, a adus diverse acuze si a adresat cuvinte jignitoare specialistilor institutiei, la intalnirile de acomodare dintre minora si familia de adoptie, de fata fiind si minora S. S., si a facut afirmatii jignitoare cu privire la etnia si sanatatea mentala a acesteia”.

Procurorii arata apoi de ce s-a ajuns la interventia politistilor pentru ca fetita sa fie luata din casa asistentului maternal.

„S-a incercat sa se discute cu minora S.S. insa nu s-a putut relationa cu aceasta deoarece a inceput sa planga. In aceste conditii i s-a cerut numitei SM sa o linisteasca pe minora, insa aceasta nu s-a implicat, timp in care celelalte persoane majore din imobil au inceput sa strige, agitand-o si mai mult pe minora.

Deoarece, minora trebuia linistita intr-un timp cat mai scurt, s-a luat hotararea ca aceasta sa mearga impreuna cu parintii adoptivi, care au asteptat-o in afara imobilului, cu psihologul si asistentul social la IML Craiova, in vederea examinarii fizice si pentru a fi consiliata de psihologul prezent.

Minora a opus rezistenta, deoarece, in permanenta, i s-a inoculat de catre familia numitei SM ca parintii adoptivi ar putea sa-i faca rau”, au explicat procurorii.

Citeste si: Razboiul hibrid. Cum s-a propagat fake news-ul privind prelevarea de organe in cazul fetitei din Baia de Arama

Comunicatul integral:

Avand in vedere impactul mediatic in legatura cu incidentul produs in data de 21.06.2019 cu ocazia punerii in executare a mandatului de perchezitie domiciliara emis de Judecatoria Craiova in dosarul 502/P/2019 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova precizam urmatoarele:

La data de 24.05.2019 a fost inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia de Arama, sub nr. 225/P/2019, sesizarea formulata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mehedinti impotriva numitei S. M. prin care a aratat ca, dupa ce prin sentinta civila nr. 26/18.02.2019, a Tribunalului Mehedinti – Sectia I Civila, astfel cum a fost modificata prin decizia civila nr. 4/23.04.2019, a Curtii de Apel Craiova, s-a dispus incuviintarea adoptiei internationale a minorei S. S., care anterior a purtat numele de L., de catre adoptatorii S. G. si S. R – E, efectuandu-se cuvenitele mentiuni in registrele si actele de stare civila, numita S.M., care la acel moment avea calitatea de asistent maternal, desi a fost informata, atat telefonic, cat si in scris, pentru aducerea minorei, in vederea predarii familiei adoptatoare S., aceasta nu a dat curs acestor solicitari, astfel incat, la datele de 20.05.2019 si 21.05.2019, reprezentantii D.G.A.S.P.C. Mehedinti, insotiti de lucratori de politie, din cadrul I.P.J. Mehedinti, s-au deplasat la domiciliul numitei S.M., insa, aceasta a avut o atitudine ostila, refuzand sa predea minora.

S-a apreciat ca, prin atitudinea sa, asistentul maternal S M a obstructionat punerea in executare a dispozitiilor unei hotarari judecatoresti, incalcand, totodata, dreptul minorei S.S. la respectarea vietii de familie si adoptand o atitudine comportamentala, care a avut un efect negativ asupra dezvoltarii acestui copil. In acest sens s-a mai aratat ca atitudinea si actiunile asistentului maternal S. M. au dus la ingreunarea procesului de acomodare dintre minora si familia adoptatoare, aceasta influentand negativ fetita cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adoptie, a adus diverse acuze si a adresat cuvinte jignitoare specialistilor institutiei, la intalnirile de acomodare dintre minora si familia de adoptie, de fata fiind si minora S. S., si a facut afirmatii jignitoare cu privire la etnia si sanatatea mentala a acesteia.

Tot la data de 24.05.2019 a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia de Arama plangerea formulata de parintii adoptatori S.R – E si S.G., in calitate de reprezentanti legali, parintii adoptatori ai minorei S.S., prin care au solicitat efectuarea de cercetari fata de numita S.M. sub aspectul infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1, alin. 2 si alin. 3 lit. c din Codul penal, si sesizau faptul ca aceasta a retinut-o, in mod abuziv, pe minora S.S. la domiciliul sau, afectand grav interesele legitime ale minorei, care nu are discernamant, si i-a creat o stare psihica de spaima in legatura cu proprii parinti, ulterior numita S.M. fiindu-i desfacut si contractul de munca de asistent maternal si fiindu-i retras atestatul de asistent maternal de catre D.G.A.S.P.C. Mehedinti.

La data de 30 mai 2019 a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia de Arama plangerea formulata de Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie prin care se arata ca numita S.M., manifestand o conduita abuziva, a refuzat sa predea pe minora SS parintilor sai sau reprezentantilor D.G.A.S.P.C. Mehedinti, sechestrand in fapt copilul la locuinta sa din satul N., orasul B. de A, jud. M., aceasta fiind suspusa, in mod evident, cel putin unui abuz emotional in acest context.

La data de 10.06.2019 a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia de Arama o alta plangere penala formulata de numitii S.R–E si S.G., in calitate de reprezentanti legali, parintii minorei S.S., in cuprinsul careia cei doi au mai sustinut ca, desi exista o hotarare judecatoreasca de admitere a adoptiei, aceasta nu poate sa-si produca efecte din cauza comportamentului numitei S. M., care, desi nu mai detine nici calitatea de asistent maternal, se opune, in mod nejustificat, integrarii in familie a minorei S.S., prin abuz psihic si emotional, prin inocularea unor idei mincinoase, de natura sa afecteze dezvoltarea normala a minorei, si, pentru a impiedica contactul minorei cu parintii sai, nu a mai dus-o pe aceasta la scoala, impiedicandu-i accesul la invatamant, si, in acest scop, s-a folosit de acte medicale, obtinute prin folosirea vechilor acte de identitate ale minorei.

Prin ordonanta nr. 225/P/2019, din data de 24.05.2019, a organelor de cercetare penala ale politiei judiciare, din cadrul Politiei Orasului Baia de Arama, a fost inceputa urmarirea penala cu privire la infractiunile de lipsire de libertate in mod ilegal si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, prev. de art. 205 alin. 1 si alin. 3 lit. b Cod penal si art. 379 alin. 1 Cod penal, retinandu-se ca numita S. M., in calitate de angajat al D.G.A.S.P.C. Mehedinti, refuza sa predea copilul, ce-l are in plasament, catre parintii care l-au adoptat, retinandu-l impotriva vointei sale.

La data de 13.06.2019 dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia de Arama, unde cauza a fost inregistrata sub nr. 502/P/2019.

La data de 14.06.2019, parintii adoptatori au solicitate efectuarea de cercetari si sub aspectul infractiunii de rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din Codul penal.

S-a retinut ca sotii S. G., inginer in cadrul R.D., si S.R. – E., manager in cadrul W.P., avand dubla cetatenie, romana si americana, si domiciliul in Statele Unite ale Americii, au hotarat sa adopte un copil din Romania.

Neavand domiciliul in Romania, cei doi nu au avut posibilitatea sa-si alega copilul pe care urmau sa-l adopte, astfel incat, in urma potrivirii dintre profilul lor psihologic si un copil greu adoptabil, inscris in Registrul National Pentru Adoptii, le–a fost oferita spre adoptie minora S.S., care anterior a purtat numele de L., in varsta la acea data de 6 ani si 11 luni. Minora se afla la acel moment in plasament la asistentul maternal profesionist S.M..

Potrivit sustinerilor celor doi soti si ale D.G.A.S.P.C. Mehedinti, pe tot parcursul procedurii de adoptie, asistentul maternal S.M. s-a opus ca acestia sa ia legatura cu minora, desi aceasta a refuzat la datele de 10.07.2013 si 04.04.2017, sa o adopte pe minora S.S., care anterior a purtat numele de L, pe care o avea in plasament, conform celor doua declaratii date de aceasta, in acest sens, la D.G.A.S.P.C. Mehedinti.

Desi initial, prin sentinta civila nr. 26/18.02.2019, pronuntata de Tribunalul Mehedinti Sectia I-a civila in dosarul nr. 1871/101/2018, a fost respinsa cererea de adoptie internationala a minorei L S, formulata de reclamantii S.G. si S.R. -, ulterior, prin decizia civila nr. 4 din 23.04.2019, pronuntata de Curtea de Apel Craiova – Sectia I civila in dosarul nr. 1871/101/2018, au fost admise apelurile formulate de S.G. si S.R – E. si de D.G.A.S.P.C. Mehedinti si A.N.P.D.C.A. impotriva sentintei civile anterior mentionate, in contradictoriu cu intimata intervenienta S.M. si a fost schimbata sentinta atacata, in sensul ca a fost incuviintata adoptia minorei L.S. de catre reclamantii S.G. si S.R.E., dispunandu-se ca aceasta sa poarte numele de familie S. si sa se efectueze cuvenitele mentiuni in registrele si actele de stare civila.

In urma pronuntarii acestei decizii civile, a fost emis, la data de 23 mai 2019, certificatul de nastere seria N.11 Nr. 902804, prin care sotii S.G. si S.R – E au fost trecuti ca parinti ai minorei S., iar numele de familie al acesteia a fost schimbat in S.

In calitate de parinti ai minorei S.S., sotii S.G. si S.R. – E. au solicitat D.G.A.S.P.C. Mehedinti sa le predea minora.

Prin adresa nr. 21767/13.06.2019, D.G.A.S.P.C. Mehedinti le-a comunicat sotilor S.G. si S.R.- E. ca, desi prin adresa nr. 19137/16.05.2019, asistenta maternala S. M. a fost invitata, la data de 20.05.2019, ora 1500, sa se prezinte impreuna cu minora S.S. la Complexul de servicii sociale pentru copii, in vederea punerii in executare a deciziei civile nr. 4/2019, a Curtii de Apel Craiova, iar, tot la data de 16.05.2019, inspectorul superior P V, din cadrul Compartimentului adoptii si post adoptii al D.G.A.S.P.C. Mehedinti, a luat legatura telefonic cu S.M., informand-o, si pe aceasta cale, despre obligativitatea predarii minorei familiei adoptatoare, in cel mai scurt timp, aceasta a afirmat ca nu era disponibila sa vina la Drobeta Turnu – Severin si a invitat reprezentantii institutiei sa se prezinte la domiciliul acesteia, pentru a prelua minora.

In vederea preluarii minorei, D.G.A.S.P.C. Mehedinti a solicitat sprijinul I.P.J. Mehedinti, deoarece se formase opinia ca va exista opozitie din partea asistentului maternal la punerea in executare a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei.

La data de 20.05.2019, o echipa de specialisti, din cadrul D.G.A.S.P.C. Mehedinti, impreuna cu doi agenti de politie, din cadrul Politiei orasului Baia de Arama, s-au prezentat la domiciliul asistentului maternal S.M., insa aceasta din urma a refuzat sa le predea pe minora S S, manifestand, totodata, o atitudine ostila.

Fata de comportamentul asistentei maternale S.M., directorul D.G.A.S.P.C. Mehedinti a emis dispozitia nr. 1439/21.05.2019, privind aprobarea plasamentului, in regim de urgenta, incepand cu data de 21.05.2019, pentru minora S.S, iar prin adresa nr. 1936/21.05.2019, a solicitat sprijinul I.P.J. Mehedinti, in ridicarea minorei de la domiciliul asistentei maternale S.M si plasarea acesteia in Centrul de primire in regim de urgenta, pana la predarea catre familia adoptatoare.

Astfel, la data de 21.05.2019, lucratori de politie din cadrul I.P.J. Mehedinti impreuna cu psihologul F E si asistentul social D T C s-au prezentat la domiciliul asistentului maternal S M, in vederea preluarii minorei, insa asistentul maternal a refuzat din nou sa o predea pe minora.

In curtea locuintei asistentului maternal S.M s-au aflat vecinii si rude ale acesteia, care au inceput sa vocifereze, ceea ce a creat o stare de temere minorei, care a inceput sa planga.

Fata de comportamentul manifestat de numita SM, prin hotararea nr. 78/24.05.2019, COMISIA PENTRU PROTECTIA COPILULUI, din cadrul Consiliului Judetean Mehedinti, constatand ca aceasta nu si-a respectat obligatia privind copilul pe care-l avea in plasament, de a contribui la reintegrarea acestuia in familia adoptiva, incalcand, astfel, grav interesul superior al copilului si, privandu-l pe acesta de a avea o familie, i-a retras numitei S.M atestatul de asistent maternal profesionist.

In urma retragerii atestatului de asistent maternal profesionist, directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Mehedinti a emis dispozitia nr. 1480, la data de 28.05.2019, prin care a dispus, incepand cu data de 24.05.2019, incetarea de drept a contractului individual de munca nr. 20378/31.05.2018, incheiat cu S M.

Desi nu mai avea calitatea de asistent maternal, numita S M a continuat sa o retina, in mod ilegal, pe minora S S, in varsta la acest moment de 8 ani, la domiciliul sau si nu a mai raspuns la apelurile telefonice ale D.G.A.S.P.C. Mehedinti din data de 12.06.2019, efectuate cu scopul de a o informa ca trebuie sa se prezinte cu minora S S la data de 13.06.2019, ora 1400, la sediul directiei, pentru punerea in aplicare a deciziei Curtii de Apel Craiova, conform notei telefonice nr. 327/12.06.2019.

Vazand ca numita S M a refuzat sa le-o predea pe fiica lor minora S S, sotii S G si S. R. – E. au apelat la serviciile unui executor judecatoresc, prin intermediul caruia au notificat-o pe S M sa aduca oricand, de urgenta, pe minora la sediul D.G.A.S.P.C. Mehedinti, pentru a le fi predata, si i-au atras atentia asupra consecintelor negative pe care comportamentul sau le are asupra sanatatii fizice si psihice a fiicei lor.

Nici in urma acestei notificari, numita S M nu a predat-o pe minora SS parintilor sai.

Intre timp, sotii S.G si S R- E au mers la unitatea scolara – Colegiul Tehnologic Constantin Brancusi, unde fiica lor S.S invata, pentru a lua cunostinta de situatia scolara a acesteia si a se prezenta directoarei si invatatoarei, pentru ca apoi sa o ia pe minora, insa, potrivit sustinerilor acestora, dupa aproximativ 5 minute, dupa ce au intrat in scoala, fiul cel mare a numitei S.M, impreuna cu sotul acesteia, numitul S V, au luat-o pe minora de la cursuri.

Au mai aratat cei doi soti ca, in aceasta imprejurare, directorul unitatii scolare – D. M. le-a spus ca nu o pot lua pe minora decat cu organele de politie, deoarece este o situatie mai speciala si sub nicio forma in timpul orelor de program.

In continuare, parintii minorei au luat legatura si cu invatatoarea C L, care le-a adus la cunostinta faptul ca membrii familiei S. i-au spus ca o iau pe minora de la ore, pentru a o duce la medic.

Afland acest lucru, S G si S R E au mers la doctorul C G, medicul de familie la care era inscrisa minora S S, pentru a se interesa de starea de sanatate a acesteia.

Cu aceasta ocazie, acestia i-au adus la cunostinta doctorului C G ca erau parintii SS , prezentandu-i in acest sens o copie de pe certificatul de nastere al fetitei, si i-au solicitat sa le puna la dispozitie dosarul medical al acesteia.

Din actele aflate la dosarul medical, si anume: bilete de externare, a reiesit ca minora S.S., in anii 2015, 2017 si 2018 a fost internata la Spitalul Orasenesc Baia de Arama cu diferite afectiuni medicale.

Numita S.M, luand cunostinta despre faptul ca numitii S.G. si S.R.E s-au prezentat la unitatea scolara – Colegiul Tehnologic Constantin Brancusi, unde invata fiica lor S.S., nu a mai dus-o pe minora la scoala.

Pentru a inceta stare de detinere, in mod ilegal, a minorei S.S., de catre numita S.M., la domiciliul acesteia din orasul Baia de Arama, jud. Mehedinti, care a impiedicat-o in acest mod pe minora S.S. sa beneficieze de afectiunea si mijloacele materiale ale parintilor sai adoptivi S.G. si S.R. – E, care au posibilitatea sa-i asigure fiicei lor o crestere si o educatie corespunzatoare, sa o prezinte unor medici specialisti, in vederea efectuarii de investigatii medicale si aplicarii unui tratament medical adecvat afectiunilor de care aceasta sufera si sa-i ofere consiliere psihologica, avand in vedere ca sora tatalui adoptiv S G este profesor doctor in psihologia copilului si detine o clinica privata in Statele Unite, care furnizeaza servicii educationale pentru copii cu nevoi speciale, si i-a creat o stare psihica de spaima in legatura cu proprii parinti adoptivi, pentru a stabili starea fizica si psihica a minorei S:S., s-a solicitat si obtinut de la Judecatoria Craiova mandat de perchezitie domiciliara.

In data de 21.06.2019, procurorul de caz insotit de un psiholog si asistent social de la DGASPC Dolj si lucratori de politie din cadrul IPJ Mehedinti s-au deplasat la domiciliul numitei SM, unde in baza mandatului de perchezitie domiciliara, dupa ce s-au legitimat si au inmanat o copie a mandatului de perchezitie domiciliara, persoanelor majore aflat in imobil, aratand scopul sosirii, li s-a cerut respectivelor persoane sa o prezinte pe minora S.S.

S-a incercat sa se discute cu minora S.S. insa nu s-a putut relationa cu aceasta deoarece a inceput sa planga. In aceste conditii i s-a cerut numitei SM sa o linisteasca pe minora, insa aceasta nu s-a implicat, timp in care celelalte persoane majore din imobil au inceput sa strige, agitand-o si mai mult pe minora.

Deoarece, minora trebuia linistita intr-un timp cat mai scurt, s-a luat hotararea ca aceasta sa mearga impreuna cu parintii adoptivi, care au asteptat-o in afara imobilului, cu psihologul si asistentul social la IML Craiova, in vederea examinarii fizice si pentru a fi consiliata de psihologul prezent.

Minora a opus rezistenta, deoarece, in permanenta, i s-a inoculat de catre familia numitei SM ca parintii adoptivi ar putea sa-i faca rau.

Procurorul de caz a predat-o pe minora parintilor adoptivi care impreuna cu psihologul si asistentul social au mers la IML Craiova unde aceasta a fost examinata.

Din informatiile detinute pana in prezent minora SM se simte bine.

Perchezitia s-a continuat prin ridicare inscrisurilor referitoare la starea de sanatate fizica si psihica a minorei SS si alte documente referitoare la procesul de adoptie.

Mai mult despre:


Comentarii: