„Multi refugiati ucraineni regreta ca au plecat din Romania in Germania sau Italia”. Lider roman din Cernauti: „Ucrainenii imi spun ca s-au simtit extraordinar in Romania”

news

refugiati, ucraina

Iurie Levcic, unul dintre liderii comunitatii romanesti din Ucraina, directorul Centrului Bucovinean de Arta pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Romanesti din Cernauti, si membru in Consiliului Raional Cernauti, spune ca refugiatii ucraineni sunt extrem de recunoscatori romanilor pentru modul in care i-au primit si ajutat pe cei care au fugit in tara noastra in fata invaziei rusesti.

„Am primit sute de mesaje ale ucrainenilor pe care i-am indrumat la colegii, partenerii mei din tara (n.red – Romania) si care mi-au spus ca s-au simtit extraordinar. Multi dintre ei au ajuns apoi in Germania si in Italia si regreta ca au plecat din Romania”, a spus Levcic, care participa la directionarea si ajutorarea refugiatilor, la televiziunea Canal 33 de la Bucuresti.

„Ma inchin in fata tuturor romanilor care s-au implicat cu sufletul pentru acesti oameni, care au uitat de animozitatile care au existat, sa fim sinceri. Sper ca pe viitor ucrainenii sa vada in poporul roman doar un prieten si doar un frate, pentru ca asa s-au comportat romanii”, a adaugat Lecvic

Directorul Centrului Bucovinean spune ca ajutorul romanesc nu se termina la intrarea la granita, ci trimitem si pe teritoriul ucrainean: „La Cernauti vin zeci si zeci de camioane cu ajutoare din Romania, (…) de la primarii la oameni simpli care vin cu microbuze, vin la vama si ne aduc”.

„Sunt extrem de multi refugiati. Acum vin oamenii care, marea majoritate, nici macar genti nu au, ci doar un tricou legat la gura sau o fata de perna cu 2-3 hainute in ele. Ti-e groaza sa te uiti la ei, ti-e groaza sa vezi cum mananca, daca se continua asa Ucraina o va duce foarte greu, nu va putea recupera niciodata vietile umane”.

El spune ca Romania trimite si ajutoare umanitare de urgenta pentru zona frontului, dar rusii ataca convoaiele ucrainene care transporta aceste ajutoare.

„Coridoarele umanitare sunt sub tinta rusilor. Rusii trag in aceste convoaie, ieri s-a pierdut un convoi de 5 masini cu soferi si un doctor, nici acum nu se poate lua legatura cu ei”, a precizat consilierul roman.

Peste 500.000 de refugiati ucraineni au intrat in Romania de la inceputul razboiului si numarul lor continua sa creasca. O parte au ramas in Romania, in timp ce altii au mers in alte tari europene, in care multi dintre ei au rude si cunostinte.

In Romania exista in acest moment un efort semnificativ de ajutorare a refugiatilor, atat din partea autoritatilor centrale, a primariilor, cultelor religioase si ONG-urilor cat si din partea unui mare numar de voluntari romani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: