Mumiile egiptene miros chiar bine: a „lemn”, „dulce” si „picant”

life

Mumiile egiptene antice miros „a lemn”, „picant” si „dulce”, potrivit cercetatorilor care au participat la un nou studiu unic, potrivit Sky News.

Cercetatorii au folosit „adulmecatori antrenati, umani” si echipamente precum un fel de nas electronic, artificial, pentru a studia mirosul a noua corpuri mumificate.

Ei au spus ca mirosul era foarte important pentru egiptenii antici atunci cand era vorba de procesul de mumificare, ceea ce inseamna ca, si 5.000 de ani mai tarziu, cercetatorii au considerat aroma „placuta” datorita utilizarii rasinilor si uleiurilor de pin, cedru si ienupar.

Descoperirile, au spus cercetatorii, care au fost publicate in Journal of the American Chemical Society, arata ca mirosul poate fi folosit pentru a analiza corpurile conservate intr-un mod non-invaziv, dar doresc, de asemenea, sa gaseasca o modalitate de a recrea mirosurile in muzee pentru a oferi vizitatorilor experienta completa a mumiei.

Cercetarea a fost realizata de echipe de la University College London (UCL) si de la Universitatea din Ljubljana din Slovenia, in colaborare cu conservatori si curatori de la Muzeul Egiptean din Cairo.

„Mirosul corpurilor mumificate a atras de ani de zile un interes semnificativ din partea expertilor si a publicului larg, dar pana acum nu a fost efectuat niciun studiu stiintific combinat chimic si perceptiv. Aceasta cercetare revolutionara ne ajuta intr-adevar sa planificam mai bine conservarea si sa intelegem materialele antice de imbalsamare. Adauga noi date pentru a imbogati expozitia de corpuri mumificate”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Matija Strlic.

„Pentru egiptenii antici, mumificarea a fost o practica mortuara importanta, menita sa pregateasca trupul si sufletul pentru viata de apoi printr-un ritual detaliat de imbalsamare a decedatului folosind uleiuri, ceara si balsamuri. Practica a evoluat de-a lungul timpului, iar identificarea diferitelor tehnici si materiale utilizate ofera perspective asupra erei, locatiei si statutului socioeconomic al individului care este mumificat”, a declarat si profesorul Ali Abdelhalim, coautor si director al Muzeului Egiptean din Cairo.

Cercetatorii au folosit diverse tehnici si echipamente stiintifice pentru a identifica substantele chimice emise de corpurile mumificate, apoi panelul de „adulmecatori” umani a descris mirosurile in termeni de calitate, intensitate si placere.

Ei au spus ca vor incerca acum sa creeze in muzee „peisaje cu mirosuri” pentru a „permite publicului sa experimenteze acest aspect important al mostenirii egiptene antice”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: