news

A murit proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa. Hotelul a fost construit de un roman

Jeanne Augier, proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa, Franta, fondat si detinut initial de romanul Henri Negresco, a murit la varsta de 95 de ani, in noaptea de luni spre marti, a anuntat reprezentanta legala a acesteia, potrivit europe1.fr.

Suferind de pierderi de memorie si constransa sa se deplaseze intr-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia intr-un urias apartament situat in celebrul hotel de cinci stele, a fost plasata in tutela in 2013.

In acelasi an, hotelul cu fatada belle epoque pe care Jeanne l-a mostenit de la tatal sau in 1957 a fost plasat sub administrare judiciara.

Inaugurat in 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Marii Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco – fiul unui hangiu roman stabilit la Nisa, in 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus si slabit financiar dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost preluat in 1957 de Jeanne Augier si sotul ei, Paul, decedat in 1995, informeaza Mediafax.

Cuplul i-a redat stralucirea de odinioara si a facut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, in care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de tarul Nicolae al II-lea si diverse opere de arta create de pictorita si sculptorita Niki de Saint-Phalle si de pictorul Raymond Moretti.

Mare admiratoare a Palatului Versailles, colectionara impulsiva, Jeanne Augier detinea circa 6.000 de opere de arta.

Hotelul, care si-a revenit financiar dupa o perioada de criza, este ultimul palat familial care a ramas 100% francez si este inclus in patrimoniul national, fiind evaluat la 300 – 400 de milioane de euro, potrivit unor estimari din 2016, care nu luau in calcul mobilierul eclectic si operele de arta.

Jeanne Augier nu a avut copii si a creat in 2009 un fond care va administra averea acesteia dupa moartea sa, veniturile urmand sa revina hotelului, unor organizatii pentru apararea animalelor, a persoanelor cu handicap si „dezvoltarii artei franceze”.

In 2017, procurorul din Nisa Jean-Michel Pretre a cerut tribunalului comercial sa decida asupra mostenirii, solicitare care a fost perceputa de conducerea hotelului si de salariati drept o „pre-vanzare mascata”. O ancheta a parchetului national este in curs, iar locuinta si biroul procurorului au fost perchezitionate luna trecuta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Soc la Tokyo, India depaseste Japonia in topul economiilor mondiale. Japonia ajunge pe locul cinci

Anuntul potrivit caruia, in 2025, India va depasi Japonia in ceea ce priveste produsul intern…

7 minute ago

Geoana, atacat violent de Tudose de la PSD: „Nu-l voteaza nimeni. Sunt satul de Batmani! Il sustinem pe Marcel Ciolacu la prezidentiale”

Vicepresedintele PSD Mihai Tudose il ironizeaza pe Mircea Geoana si minimizeaza sondajele care ii dau…

1 minut ago

Rusia sustine ca a capturat inca cinci sate in regiunea Harkov. Peste o mie de oameni evacuati din calea razboiului

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca fortele sale au cucerit cinci sate de…

2 ore ago

Tudose, campanie pentru Ciolacu: „Sunt geniali covrigii de Buzau. Daca am de ales intre rosii si un covrig de Buzau, aleg covrigul de Buzau”

Mihai Tudose, care ocupa prima pozitie pe lista PSD-PNL la europarlamentare, sustine ca sunt ”geniali”…

2 ore ago

Polonia anunta construirea de „fortificatii” la granita cu Belarus: „Avem de-a face cu un razboi hibrid care avanseaza”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sambata ca vor incepe lucrarile pentru intarirea intregii frontiere…

2 ore ago

In cativa ani, datorita introducerii masive in trafic a masinilor autonome, semafoarele ar putea avea patru culori: verde, rosu, portocaliu si alb

Pe masura ce masinile si camioanele devin mai inteligente si mai conectate, luminile semafoarelor, care…

6 ore ago