Mutarea ambasadei. Iohannis o pune dur la punct pe Dancila: „Demonstreaza totala sa ignoranta in domeniul politicii externe”

politica

Presedintele Klaus Iohannis reactioneaza dur in urma anuntului premierului Dancila privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. „Prin declaratiile sustinute astazi referitoare la mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dancila demonstreaza, inca o data, totala sa ignoranta in domeniul politicii externe si in ceea ce priveste luarea unor decizii importante ale statului roman”, transmite seful statului.

Comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca, prin declaratiile sustinute astazi referitoare la mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dancila demonstreaza, inca o data, totala sa ignoranta in domeniul politicii externe si in ceea ce priveste luarea unor decizii importante ale statului roman. Din dorinta de a-si revendica o decizie care nu apartine doar Guvernului Romaniei, asa cum doreste sa lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dancila se grabeste sa faca anunturi publice fara sa existe o decizie in acest sens.

Pozitia Presedintelui Romaniei cu privire la acest subiect a fost exprimata cu claritate in repetate randuri si nu va fi reluata acum.

Decizia mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai dupa finalizarea analizei care se desfasoara in prezent si doar cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale. Decizia finala apartine Presedintelui Romaniei, care este, potrivit Constitutiei, titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si reprezentant al tarii noastre in plan extern.

Administratia Prezidentiala nu a primit pana in prezent analiza care a fost anuntata in repetate randuri de Guvern.

Presedintele Klaus Iohannis solicita, din nou, Guvernului si Prim-ministrului sa manifeste responsabilitate in actul de guvernare.

Viorica Dancila anunta mutarea ambasadei Romaniei din Israel

Premierul Viorica Dancila a anuntat, duminica, aflata intr-o vizita in SUA, ca dupa finalizarea analizei ”si in deplin consens”, Romania isi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional, eu, ca prim-ministru, si guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului”, a sustinut Dancila.

”Sustinerea fata de Israel si fata de comunitatea evreiasca a fost preocuparea noastra constanta”, a mai spus premierul PSD.

O decizie privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice sansa ca tara noastra sa fie votata membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, a afirmat, in iunie 2018, presedintele Klaus Iohannis.

„O sa fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula orice sansa a Romaniei de a fi votata membru nepermanent in Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci si pe viitor”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai mult despre: ,


Comentarii: