N-au auzit de pensii speciale: Mexicul ar putea deveni prima tara din lume in care muncitorii vor avea pensii egale cu salariul la momentul pensionarii

externe

Mexic, pensii, egale, salariu

Presedintele Mexicului a declarat luni ca va propune garantarea unor pensii egale cu salariile lor complete in momentul in care angajatii se pensioneaza, lucru pe care nu il face nicio alta tara din lume, nici macar cele mult mai bogate decat Mexicul.

Aceasta propunere se numara printre cele 20 de reforme constitutionale pe care presedintele Andres Manuel Lopez Obrador incearca sa le faca sa fie adoptate in cele opt luni de mandat pe care le mai are. Lopez Obrador paraseste functia in septembrie, iar el isi doreste cu adevarat ca fostul primar al orasului Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, candidata partidului sau, sa castige alegerile prezidentiale. Aparent, el spera ca promisiunea pensiilor cu salariu integral ar putea, de asemenea, sa ajute partidul sau, Morena, sa obtina majoritatea de doua treimi in Congres de care are nevoie pentru a modifica Constitutia.

Dar analistii spun ca ar putea fi, de asemenea, o incercare de a stabili agenda pentru urmatoarea administratie, punand pe umerii oricarui viitor presedinte asteptari mari si costisitoare.

„Este un an electoral, asa ca toate aceste initiative de reforma pot fi vazute ca fiind ceva pentru a determina oamenii sa voteze pentru Morena”, a declarat Gabriela Siller, director de analiza la Banco Base, cu sediul in Nuevo Leon, citata de Associated Press. Dar ea noteaza ca este, de asemenea, „un mod de a stabili agenda politica pentru urmatoarea administratie, un mod de a-si pune amprenta asupra urmatoarei administratii”.

Deocamdata, Lopez Obrador nu are voturile necesare in Congres pentru a trece reformele, avand in vedere ca este nevoie de un vot de doua treimi pentru a modifica Constitutia, iar partidele de opozitie nu sunt susceptibile de a fi de acord cu masurile propuse in cele cateva luni care i-au mai ramas de mandat.

De exemplu, el doreste ca Garda Nationala – in prezent principala agentie de aplicare a legii din Mexic – sa fie transferata armatei, o schimbare pe care Congresul a respins-o deja. De asemenea, el doreste sa elimine majoritatea agentiilor guvernamentale de reglementare si supraveghere. In anuntarea masurilor sale, presedintele a sustinut ca ele reprezinta o incercare de „recuperare a drepturilor sfinte, garantate mexicanilor de catre Dumnezeu”. Propunerile de reforma au inclus, de asemenea, accesul garantat la internet, interzicerea totala a exploatarii miniere in cariera deschisa, a porumbului modificat genetic, a cruzimii fata de animale si a  vapingului.

Lopez Obrador a facut si alte promisiuni neonorate in trecut, cum ar fi promisiunea ca Mexicul va avea un sistem de sanatate „mai bun decat in Danemarca”. Este un lucru care, in mod evident, nu s-a adeverit in spitalele aglomerate si prost echipate ale Mexicului, in care lipsesc frecvent medicamentele. De asemenea, el a propus recunoasterea „dreptului” tuturor mexicanilor de a detine propria locuinta.

Dar costul a ceea ce propune Lopez Obrador pentru pensii este izbitor. Forta de munca din Mexic este formata din aproximativ 60 de milioane de persoane, iar reforma s-ar aplica, probabil, tuturor acestora. In prezent, mexicanii se pot pensiona la 65 de ani, daca au lucrat 38 de ani si jumatate, sau la 67 de ani daca nu au stagiul complet. Dar nu exista o plata garantata a pensiei. Cu exceptia catorva sindicate puternice care ii reprezinta pe angajatii guvernamentali, nu exista niciun program guvernamental de pensii, desi Lopez Obrador a introdus programe de plata suplimentara pentru persoanele in varsta de cateva sute de dolari pe luna.

Incepand cu anii 1990, aproximativ jumatate dintre mexicani – cei cu locuri de munca formale – au fost inscrisi in fonduri de pensii administrate privat, cunoscute sub numele de Afores, la care contribuie atat ei, cat si angajatorii lor. Cealalta jumatate dintre mexicani, care lucreaza la negru in economia „informala”, nu au niciun program de pensii.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: