Nancy Pelosi a ajuns in Armenia, tara aflata in razboi cu Azerbaidjan. Anunta ca SUA se „angajeaza ferm” sa sustina Armenia

externe

Presedinta Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a sosit sambata in Armenia intr-o vizita anuntata in ajun, in timp ce aceasta tara a fost scena unor violente confruntari la granita cu Azerbaidjanul, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Avionul la bordul caruia Pelosi a sosit in Armenia a aterizat pe aeroportul Zvartnot, de la periferia capitalei Erevan, potrivit media locale, citate de EFE.

Strazile care duc de la aeroport spre centrul Erevanului au fost impodobite cu steaguri armene si americane, potrivit imaginilor publicate pe retelele de socializare.

Pelosi, cel mai inalt responsabil american care se deplaseaza la Erevan dupa dobandirea independentei de catre aceasta tara din Caucazul de Sud in 1991, a calificat aceasta vizita – intr-un comunicat – drept un „simbol puternic de angajare ferma a SUA fata de o Armenie pasnica, prospera si democrata si o regiune a Caucazului stabila si sigura”.

Aceasta vizita „va juca un rol major pentru a garanta securitatea noastra”, a declarat la randul sau presedintele parlamentului armean, Alen Simonian, jurnalistilor inainte de sosirea inaltului demnitar american.

Pelosi a sosit in capitala armeana intr-o vizita de trei zile in cursul careia are prevazute intalniri cu autoritati locale si vizitarea monumentului victimelor genocidului armean in Imperiul Otoman.

Vizita sefei Camerei Reprezentantilor americane intervine intr-o perioada in care regiunea, de importanta strategica in specia pentru transportul de hidrocarburi de la Marea Caspica, este scena unor frictiuni intre influenta Turciei, aliata a Azerbaidjanului, si cea a Rusiei, garanta teoretica a securitatii Armeniei, unde dispune de o baza militara, dar care este foarte ocupata in Ucraina, noteaza AFP.

Saptamana aceasta, Erevanul a acuzat trupele azere ca au inaintat cativa kilometri pe teritoriul Armeniei.

Baku, la randul sau, a atribuit actiunile armatei sale prevenirii unei „provocari armene pe scara larga”.

Confruntarile de la granita s-au soldat cu peste 210 de soldati morti de ambele parti si au fortat autoritatile armene sa evacueze peste 7.000 de persoane din zonele populate din apropierea granitei. Aceste confruntari au izbucnit marti si s-au incheiat printr-o mediere internationala in noaptea de joi.

Este o escaladare inedita dupa 2020 care ameninta sa torpileze un proces de pace fragil intre cele doua tari rivale din Caucaz, care s-au confruntat in doua razboaie – in 2020 si anii 1990 – pentru regiunea contestata Nagorno-Karabah, enclava populata de armeni in Azerbaidjan.

Nancy Pelosi fusese in centrul tensiunilor geopolitice intre China si SUA in august, cand s-a deplasat in Taiwan, in pofida avertismentelor Beijingului care revendica insula.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: