Nancy Pelosi, promisiune solemna in Taiwan: „Nu vom renunta la angajamentul nostru fata de Taiwan”. Presedintele tarii: „Taiwanul nu va face pasul inapoi”

externe

Presedinta Camerei Reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi, i-a transmis miercuri presedintei taiwaneze Tsai Ing-wen ca Statele Unite isi vor onora angajamentele fata de Taiwan, in contextul tensiunilor tot mai ridicate cu China, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

„Astazi, delegatia noastra, de care sunt foarte mandra, a venit in Taiwan pentru a clarifica fara echivoc ca nu vom renunta la angajamentul nostru fata de Taiwan. Si suntem mandri de prietenia noastra durabila”, a spus Pelosi la intalnirea cu Tsai, conform Kyodo.

Lidera congresmenilor americani a mai declarat ca SUA au facut o promisiune fundamentala de a fi „intotdeauna alaturi de Taiwan” in 1979, cand Congresul a adoptat legea privind relatiile cu aceasta insula independenta de facto, dar revendicata de China, in momentul in care Washingtonul a stabilit relatii diplomatice cu Beijingul, in locul Taipeiului.

Pelosi a afirmat ca lumea de astazi are de ales intre democratie si autocratie, iar Statele Unite sunt ferm hotarate sa mentina democratia in Taiwan si pe tot globul.

„Solidaritatea americana cu Taiwanul este acum mai vitala ca oricand (…) iar acesta este mesajul pe care il aducem astazi”, a insistat Pelosi.

Dupa ce i-a conferit lui Pelosi Ordinul Norilor de Bun Augur cu Marele Cordon Special, Tsai a enuntat principiile fundamentale in fata incertitudinilor pe care le-a numit „amenintari militare intensificate intentionat”. „Taiwanul nu va face pasul inapoi. Vom sustine ferm suveranitatea tarii noastre si vom continua sa rezistam in apararea democratiei”, a asigurat presedinta.

Ea a promis sa faca eforturi de intarire a capacitatii de autoaparare a Taiwanului si sa faca din aceasta insula o forta importanta de stabilizare a securitatii regionale, pentru a asigura o regiune indo-pacifica deschisa si libera, in care tara sa sa fie un membru stabil al comertului si lanturilor de aprovizionare mondiale.

Ca partener de incredere al Statelor Unite, Taiwanul va continua sa coopereze cu Congresul si guvernul de la Washington pentru intarirea cooperarii in diferite domenii, cum ar fi securitatea, dezvoltarea economica si cultivarea talentelor in regiune, a mai spus Tsai.

Presedinta Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, a parasit miercuri Taiwanul, dupa o vizita istorica si controversata, in care a promis solidaritate si a salutat democratia si care a fost intampinata cu amenintari si anunturi de exercitii militare din partea Beijingului, care revendica insula autoguvernata, transmit AFP si Reuters.

In varsta de 82 de ani, aceasta i-a salutat pe demnitari pe pista aeroportului Songshan din Taipei inainte de a se imbarca intr-un avion militar american care a decolat la ora locala 18:00 (10:00 GMT), potrivit imaginilor transmise in direct de televiziune.

Pelosi a sosit la Taipei marti seara. Ea este prima detinatoare a inaltei functii de presedinte al Camerei Reprezentantilor care ajunge in Taiwan dupa Newt Gingrich, care a vizitat insula in 1997. Lidera democrata este a treia in ierarhia oficiala a SUA, dupa presedintele Joe Biden si vicepresedinta Kamala Harris. Turneul sau in Asia mai include Singapore, Malaezia, Coreea de Sud si Japonia.

Beijingul s-a opus prezentei lui Pelosi in Taiwan si – potrivit presei – mai multe avioane de lupta chineze au efectuat zboruri in apropierea liniei de demarcatie de la jumatatea Stramtorii Taiwan. Ministerul apararii de la Taipei a sustinut ca stapaneste pe deplin situatia in stramtoare, atat pe mare cat si in aer, si a subliniat ca este pregatit pentru diverse scenarii de reactie, fiind „hotarat, capabil si increzator” in vederea asigurarii securitatii Taiwanului.

Xavier Chang, purtator de cuvant al presedintiei taiwaneze, a declarat ca site-ul de internet al institutiei a fost vizat marti de un atac informatic din strainatate, insa a fost reactivat in 20 de minute. Reuters mentioneaza ca au existat speculatii conform carora China s-a aflat in spatele actiunii ostile respective.

Inainte de sosirea lui Pelosi la Taipei, ministrul chinez de externe Wang Yi a condamnat Statele Unite, afirmand ca Washingtonul este „cel mai mare distrugator al pacii din acest moment”.

Beijingul avertizase ca fortele sale armate „nu vor asista niciodata pasiv” si amenintase ca va lua „masuri puternice si ferme” pentru asigurarea intereselor sale de suveranitate si securitate.

Intr-o convorbire telefonica de joia trecuta, presedintele chinezi Xi Jinping il atentionase pe omologul sau american, Joe Biden, ca nu trebuie sa puna la indoiala „vointa puternica” a celor 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei de a apara „suveranitatea nationala” si „integritatea teritoriala”. „Cine se joaca cu focul va pieri in foc”, a spus Xi, conform agentiei de presa oficiale Xinhua.

Pelosi intentionase sa viziteze Taiwanul in aprilie, insa si-a amanat deplasarea dupa ce a fost testata pozitiv la coronavirus.

Taiwanul si China au guverne separate dupa secesiunea din 1949, in urma unui razboi civil. Beijingul considera insula o provincie rebela, care trebuie reunificata cu tara, eventual chiar prin forta. A

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: