Narco-turism in Franta: aflux de oameni pe plajele din Normandia dupa ce pe mal au ajuns doua tone de cocaina

externe

Autoritatile franceze au avertizat, vineri, cu privire la aparitia „narco-turismului” pe plajele din Normandia, dupa ce stirile despre ajungerea la tarm, in ultimele zile, a peste doua tone de cocaina au atras zeci de oameni pe plaja, unii cu ATV-uri, potrivit The Guardian.

Locuitorii satelor aflate in Normandia au descris un aflux de oameni necunoscuti in masini de lux si 4×4 care au intrat pe plaje in aceasta saptamana.

Procurorul local Philippe Astruc a emis vineri un avertisment public cu privire la riscurile participarii la ceea ce el a descris drept „narco-turism”.

„Posesia unui astfel de pachet si transportarea acestuia reprezinta o infractiune care presupune o pedeapsa de pana la 10 ani de inchisoare”, a spus el reporterilor.

In plus, cocaina reprezinta un risc serios pentru sanatate, deoarece probabil ca are o puritate de 80-90%, mult mai puternica decat orice produs vandut de obicei de dealerii stradali, a adaugat el.

„In prezent, nu stim puritatea acestei substante”, a adaugat el, dar daca este concentratia obisnuita a cocainei importate, atunci ar putea fi „fatala” daca este consumata.

El a subliniat ca un tanar a murit in 2019 dupa ce a consumat cocaina care s-a spalat de-a lungul coastei de vest a Frantei in incidentul major anterior de acest gen.

Pana acum, au fost gasite mai multe loturi de pachete etanse in sate precum Neville-sur-mer, Omonville-la-Rogue si Reville, valoarea totala a cocainei pe strada fiind estimata la 150 de milioane de euro.

Politistii inarmati patrulau in mod regulat plajele cu ajutorul unui elicopter care zbura jos deasupra apei pentru a identifica orice pachet suspect in mare.

Anchetatorii inca nu stiu de unde provine cocaina, daca traficantii au aruncat-o peste bord in mod deliberat pentru a evita arestarea sau daca s-a desprins de pe barci pe vreme grea, au spus surse apropiate anchetei.

Europa se confrunta cu o crestere a traficului si consumului de droguri. Miercuri, guvernul a anuntat ca politia franceza a confiscat anul trecut 27 de tone de cocaina, o crestere de cinci ori fata de nivelul de acum 10 ani, si cu 5% comparativ cu 2021, mai mult de jumatate din narcotice tranzitand Indiile de Vest si Guyana.

Pe masura ce comertul ilegal a crescut, cea mai mare parte a cocainei intra acum in Europa prin porturile din nord precum Rotterdam, Anvers, Hamburg si Le Havre din Franta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: