NASA, descoperire EPOCALA pe Marte. „Aceasta inseamna ca ar putea exista VIATA” – Video LIVE

life

NASA a anuntat ca va organiza luni, la ora 15:30 GMT, o conferinta de presa in care va face publica o importanta descoperire stiintifica cu privire la planeta Marte. Potrivit Bild, cel mai probabil va anunta ca a fost gasita apa.

UPDATE: Reprezentantii NASA confirma ca s-a descoperit apa pe Marte. „Avem cele mai solide dovezi ca este apa in stare lichida”, au spus acestia.  „Este foarte posibil sa existe viata”, au adaugat cei de la NASA.

nasa

Vara, prin canioane si peretii craterelor curge apa sarata in stare lichida, spun cercetatorii. Santurile gasite pe Marte au trimis cercetatorii cu gandul la apa lichida de multa vreme, insa acum se cunoaste in detaliu mecanismul, specialistii NASA afirmand ca apa dispare toamna, pe masura ce temperaturile scad.

marte2

Pentru moment nu se stie de unde vine aceasta apa, existand teoria ca se inalta din sol, din ghetarii care se afla sub acesta. O alta posibilitate este ca provine in urma fenomenului de condens, din atmosfera martiana.

„Este apa lichida azi pe suprafata lui Marte”, a declarat Michael Meyer, cel care conduce programul de explorare NASA pe Marte. „De aceea, suspectam ca exista macar posibilitatea de a avea un mediu locuibil azi”, a mai spus acesta.

In prezent NASA controleaza cinci misiuni de explorare pe orbita si la suprafata Planetei Rosii — roverele robotizate Opportunity si Curiosity, care au ajuns la suprafata lui Marte in 2004 si respectiv 2012, precum si sondele orbitale Mars Odyssey, MRO si MAVEN (Mars Environment and Volatile Evolution).

Mars Odyssey a ajuns pe orbita lui Marte in 2001, MRO in 2006, iar MAVEN tocmai a implinit 1 an de cand se afla pe orbita Planetei Rosii.

Acestea nu sunt singurele sonde aflate pe orbita lui Marte. Sonda europeana Mars Express si cea indiana Mars Orbiter Mission transmit de asemenea date de pe orbita martiana.

Sonda MRO dispune de o camera video, HiRISE, dotata cu lentile telescopice de mare precizie, putand observa detalii de 1 metru de la suprafata lui Marte. Aceasta camera aduna si imagini in spectrul infrarosu-apropiat care permit studierea compozitiei minerale a solului martian.

Aceste imagini de inalta rezolutie ofera o perspectiva fara precedent asupra solului martian si formelor sale de relief, urmand sa fie folosite si pentru a alege locul asolizarii viitoarei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Rosie ce va avea loc la orizontul anilor 2030.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: