Nastase crapa de bucurie ca ambasadorul SUA a fost inlocuit: „Nu cunoastea reguli elementare ale diplomatiei si curtoaziei”

politica

Adrian Nastase tine sa isi manifeste satisfactia pentru faptul ca Adrian Zuckerman a fost schimbat din postul de ambasador al SUA in Romania. „Fara a cunoaste reguli elementare ale diplomatiei si curtoaziei, el s-a comportat in Romania intr-un mod sfidator”, sustine Nastase.

„Stirea a cazut ca un traznet. Ambasadorul american Adrian Zuckerman ne paraseste dupa doar un an de mandat la Bucuresti. Numit politic, fara a cunoaste reguli elementare ale diplomatiei si curtoaziei, el s-a comportat in Romania intr-un mod sfidator, amestecandu-se in alegeri, pronuntandu-se public in chestiuni de politica interna. Nu cred ca l-a respectat cineva pentru atitudinea lui partizana – cu exceptia lui Iohannis si, poate, a lui Dancu.

Mi-am adus aminte de Alan Green jr., ambasador politic, om de afaceri si sponsor al presedintelui Bush, trimis la Bucuresti inainte de 1989 pentru o sinecura linistita. A venit Revolutia si ambasadorul Green a fost complet depasit de situatie. Din fericire, ceilalti membri ai ambasadei erau adevarati profesionisti.

(…) Am analizat acolo toti ambasadorii americani trimisi la Bucuresti dupa Revolutie. Majoritatea numiti politic. Incapabili sa inteleaga nevoia de demnitate a romanilor. Interesati de business. Folosind mantrele celebre – drepturile omului, drepturile minoritatilor, statul de drept, democratia, valorile si principiile occidentale. Urmarind sa puna in conducerea tarii marionete.

Cred, in continuare, ca relatia noastra cu SUA este vitala dar sper ca americanii vor putea dovedi in viitor respectul cuvenit pentru Romania trimitand un ambasador constient de misiunea lui”, a scris Nastase pe blogul lui.

Citeste si: „Baronii-talhari rosii”. Ambasadorul SUA, cel mai dur discurs la adresa PSD. Ii felicita pe Iohannis si Orban

MAE a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa ca Adrian Zuckerman va parasi postul de ambasador al SUA in Romania. Zuckerman a criticat in mai multe randuri, deosebit de dur, PSD-ul, vorbind despre „baroni rosii” si „talhari”.

Comunicatul MAE:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 11 ianuarie 2021, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Adrian Zuckerman, in vizita de ramas-bun.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea partii romane pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la Bucuresti, pentru implicarea dinamica in dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Cu aceasta ocazie, ministrul roman de externe a trecut in revista realizarile inregistrate pe parcursul anului 2020 in cooperarea dintre Romania si SUA, pornind de la dialogul politic substantial la nivel inalt si incluzand progrese concrete in domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice si de energie a Parteneriatului Strategic, prin incheierea unui Acord interguvernamental in domeniul energiei nucleare civile si avansarea in identificarea de surse de finantare pentru proiecte cu caracter strategic in acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regionala, precum Rail2Sea si ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimata satisfactia comuna pentru cooperarea in domeniul apararii si securitatii, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea in domeniul apararii intre Romania si Statele Unite pe o perioada de 10 ani, care formalizeaza prioritatile strategice bilaterale si asigura cadrul pentru dezvoltarea capacitatilor si nivelului de pregatire militara. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, in acest context, importanta extinderii prezentei militare americane in Romania.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral sa continue in acelasi ritm sustinut pentru fructificarea oportunitatilor existente, exprimand convingerea ca noua administratie americana va sustine aprofundarea in continuare a Parteneriatului Strategic cu Romania, tinand cont ca acest obiectiv se bucura de sprijin bi-partizan. Seful diplomatiei romane a evidentiat ca Romania ramane, la randul sau, ferm angajata in avansarea obiectivului consolidarii Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a Romaniei, si extinderii prezentei si investitiilor SUA in relatia bilaterala cu Romania, pe toate palierele – militar, politic, economic, tehnologic si altele.

A aratat, de asemenea, ca in anul 2021 se aniverseaza 10 ani de la adoptarea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii si de la intrarea in vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, aceste momente oferind o oportunitate in plus pentru dezvoltarea si aprofundarea relatiei bilaterale.

Totodata, ministrul roman de externe a evocat importanta continuarii cooperarii bilaterale pentru obtinerea de progrese concrete privind accederea Romaniei in programul Visa Waiver. A evidentiat, in acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de catre ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC in octombrie 2020, sa continue.

Mai mult despre: ,

Comentarii: