Nastase ii cearta pe intelectuali ca nu l-au votat in 2004: „Basescu, fara performante intelectuale deosebite”

politica

Adrian Nastase a citit si el cartea Adrianei Saftoiu, „Cronica de Cotroceni”, si tine sa arate cat de mult s-au inselat intelectualii care l-au sustinut pe Traian Basescu.  „Au sustinut un candidat fara performante intelectuale deosebite”, spune Nastase.

„Traditional, intelectualii se puneau in fruntea multimilor, le lamureau, schimbau idei, argumentau tendinte. Dar astazi, acest gen de intelectuali, despre care vorbesc, formeaza ei insisi o gasca, o multime uniforma de oameni, se imita unii pe altii si se frecventeaza mai mult ca sa-si vada ideile confirmate. Nu fac istorie, incearca doar sa valorifice oportunitati in interes personal sau pentru vanitati marunte. Nici in trecut si nici acum acesti oameni nu au avut solutii.

In 2004-2005 au imbratisat ‘doctrina Basescu’, ea insasi construita in pripa. Adica daca e fara PSD, e bine. Basescu era, oricum, ‘raul cel mai mic’. Acum sunt toti total buimaciti, au descoperit ca pamantul e rotund, s-au imbufnat si s-au retras in sihastria intelectuala a forme­lor pure… Multe persoane si-au asumat public rolul de sustinatori ai lui Traian Basescu in 2004. A fost promovat ca binele absoIut, ca speranta a democratiei si ca liderul care poate scapa tara de raul (de) lui Nastase. Nu doar ca nu a democratizat, dar a facut sistemul si mai autoritarist.

(…) Asa se face ca ajungem in situatii tot mai absurde, care fac sa vedem intelectuali justificandu-si alegerea pentru ‘raul’ Basescu prin inventarea unui ‘rau’ si mai mare, in persoana mea. ‘Chiar daca e rau ca l-am votat pe Basescu, era si mai rau daca venea Nastase’.

Ei cauta, cu disperare, argumente care sa ii ajute sa demonstreze aceasta teorie. Daca eu nu as fi existat in 2004, acesti oameni nu ar mai fi fost nevoiti sa il sustina pe Traian Basescu! Dincolo de performanta individuala, dincolo de realizarile din propriile domenii, implicarea publica a intelectualitatii in Romania a generat unul din cele mai ciudate rezultate: in 2004, intr-un mod total nespecific, aceasta elita a ales sa sustina un candidat care nu semana deloc cu modelul pe care il doreau. Au sustinut un candidat fara performante intelectuale deosebite, cu o apetenta minima in ceea ce priveste sustinerea reala a educatiei, provenit din comunism si din partidul pe care l-au criticat mereu, si promotor al unui model de conducere mai apropiat de stilul autoritarist al despotilor orientali decat de consensualismul parlamentar european. Pe scurt, l-au sustinut pe Traian Basescu, considerand ca infrangerea mea in alegeri justifica acest gest…”, a scris Nastase pe blog.

Fostul premier nu l-a uitat nici pe Mircea Cartarescu, un mare adversar al sau.

„Adriana Saftoiu a vrut ca pe ‘port-altoiul’ Basescu sa aduca un grup de intelectuali pe care ii pretuia. Operatia nu a prea reusit. Marile caractere, incepand cu Mircea Cartarescu, s-au lepadat de el. La fel ca cei mai multi din consilierii sai. La fel cu cei 7,4 milioane de cetateni de la referendum. Tribunalul celor zece ani ai regimului Basescu va judeca si gradul de vinovatie al celor care i-au fost complici – chiar si numai pentru o perioada de timp. Si care acum cauta un alt Mesia…”, mai spune Nastase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: