Nastase, penal si in Austria. La Viena incepe un proces in care fostul premier PSD si ministri din guvernul sau sunt suspectati ca au luat spagi de 14 milioane de euro

politica

Potrivit Parchetului din Viena, cinci austrieci au fraudat statul roman cu 14 milioane de euro cu ajutorul fostului premier roman Adrian Nastase. Procesul va incepe peste cateva zile, anunta publicatia austriaca Krone.

Un proces exploziv privind deturnarea de fonduri si mita incepe pe 11 iunie in districtul Landl din Viena. Parchetul din Viena aduce acuzatii impotriva a cinci austrieci – patru barbati si o femeie cu varste cuprinse intre 54 si 63 de ani – pentru o infractiune care ar fi avut loc in urma cu douazeci de ani si in care ar fi fost implicate cele mai inalte cercuri politice.

Procesul are legatura cu achizitionarea de licente Microsoft.

Pana la inceputul anilor 2000, administratia publica din Romania si-a folosit programele informatice fara licentele corespunzatoare. Pentru a schimba aceasta situatie, urma sa se incheie un contract cu un partener al societatii de software. Romania a gasit ceea ce cauta la o societate din Viena, unde inculpatii au fost implicati in mega-intelegere in diferite roluri.

Pe 14 aprilie 2004, statul roman a achizitionat licente de software pentru echivalentul a aproape 50 de milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, „numerosi lobbyisti si factori de decizie ai statului roman au cerut anterior plata unor ‘comisioane'” – care fusesera promise de inculpati si dintre care unele ar fi fost platite.

Potrivit procurorilor de la Viena, printre cei care au incasat mite se numara Adrian Nastase, fostul prim-ministru al Romaniei, precum si mai multi ministri din guvernul acestuia.

Presupusele mite, in valoare totala de aproximativ 14 milioane de euro, ar fi fost „ascunse” in pretul contractului. Spagile ar fi fost directionate catre factorii de decizie respectivi prin intermediul unor societati fictive.

Sunt 25 de martori in acest proces, mentioneaza publicatia vieneza. Aceasta subliniaza ca acum nu exista niciun proces in curs in Romania.

Inculpatii sunt reprezentati de avocati cunoscuti ai apararii, precum Rudolf Mayer si Harald Schuster, conchide Krone.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: