Nastase recunoaste acum ca fosta Securitate controleaza PSD-ul. L-a adus pe Gusa in PSD la „recomandarea” generalului Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii

politica

Fostul presedinte al PSD, Adrian Nastase, a declarat la Metropola TV ca l-a angajat pe Cozmin Gusa ca secretar general al PSD dupa ce s-a consultat cu generalul Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste.

Intrebat despre Cozmin Gusa, secretar general al PSD intre 2001-2003, Nastase a dezvaluit ca l-a adus la PSD in urma recomandarii generalului Iulian Vlad.

Nastase: In momentul in care un partid este la guvernare, practic centrul de putere se muta la Palatul Victoria. Eu am gandit atunci, am gandit bine dar am gresit in alegerea pe care am facut-o, am gandit ca este nevoie de un fel de city manager. De cineva care sa gestioneze, sa fie un administrator. Cozmin Gusa, venind in Kiseleff, a dorit sa cucereasca puterea

Realizator: Vi l-a recomandat cineva? Cum s-a intamplat intalnirea cu el?

Nastase: Nu-mi aduc aminte cine mi l-a recomandat, dar stiu ca am vorbit cu Dan Voiculescu, el (Gusa) lucra acolo. Si am mai vorbit cu generalul Vlad, stiam ca generalul Vlad il stie destul de bine, si i-am cerut parerea. Opinia lui a fost favorabila. Dar practic, venind la partid… cand parintii nu sunt acasa, parintii incearca sa faca tot felul de prostii. El a incercat sa construiasca un alt centru de putere, si-a pus in cap toti liderii partidului. Comentariile lui au deranjat, relatia cu Ion Ileiscu s-a tensionat foarte tare. A fost o greseala, privind inapoi. Faptul ca adus apoi dosarele de la PSD lui Basescu a fost o tradare.

Iulian Vlad a fost Departamentului Securitatii Statului intre 3 octombrie 1987 si 6 ianuarie 1990.

Dan Voiculescu a avut si el relatii stranse cu fosta Securitate, fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, acuzandu-l ca a furat banii din conturile externe ale Securitatii.

Citeste si: Magureanu, fost sef al SRI, confirma. Imensa avere a lui Dan Voiculescu provine din furtul „banilor poporului roman”, aflati in conturile Securitatii

Gusa controleaza acum Realitatea Plus si este membru al PSD. El este bun prieten cu Vasile Dincu, presedintele Consiliului National al PSD, cu care realizeaza saptamanal o emisiunea la Gold FM.

Nascut in 23 februarie 1931, Iulian Vlad a fost ultimul sef al Securitatii comuniste inainte de evenimentele din 1989. El a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 pana in 1951 a ocupat mai multe functii, de la cea de secretar de clasa si de judet, pana la cea de sef de sectie al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.

In perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist in invatamant militar, iar din 1974 pana in 1977 a fost comandantul Scolii Militare de Ofiteri. A ramas in continuare in Ministerul de Interne, unde din 1977 pana in 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, pana in 1987, cand a preluat functiile de ministru secretar de stat si sef al Departamentului Securitatii Statului, pana in 6 ianuarie 1990, cand a fost trecut in rezerva.

Dupa caderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat si condamnat la 25 ani de inchisoare, ca urmare a implicariii sale in represiunile care au avut loc la Timisoara si la Bucuresti in decembrie 1989, dar a executat din pedeapsa doar patru ani.

General colonel din 1984, Iulian Vlad devenise seful Securitatii Statului la 3 octombrie 1987 . Una din primele sale misiuni a fost anchetarea muncitorilor care au participat activ la revolta anticomunista de la Brasov din 15 noiembrie 1987.

Potrivit fisei sale de cadre, cariera in Securitate a lui Iulian Vlad a inceput in 1951 cu Scoala de Ofiteri MAI de la Botosani si a continuat in 1956 cu o specializare in Securitate in URSS, pe care a finalizat-o cu „foarte bine” un an mai tarziu. Membru al PCR inca din 1946, Iulian Vlad este avansat in 1967 drept sef al Directiei de Invatamant a Securitatii, iar in 1984 la Congresul al XIII lea devine si membru in Comitetul Central al partidului .

In aceasta calitate si mai ales ca sef al Securitatii, a participat la organizarea represiunii de la Timisoara, dar si la cea din Bucuresti din noaptea de 21 spre 22 decembrie.

Dupa cum povestea intr-un interviu, Iulian Vlad a luat parte la scurta sedinta a Comitetului Politic al PCR din dimineata zilei de 22 decembrie. Dupa fuga lui Nicolae Ceausescu, generalul Vlad, ca si generalul Gusa, s-a pus la dispozitia noii puteri organizate in jurul lui Ion Iliescu.

Comentarii: