Nastase se pregateste sa candideze din nou. A depus solicitare de „reabilitare judecatoreasca”, sa-i fie sters trecutul de condamnat

politica

Adrian Nastase a anuntat, vineri, ca a depus in instanta o solicitare de „reabilitare judecatoreasca”. Daca solicitarea va fi acceptata, trecutul lui de condamnat va fi sters, inclusiv cazierul judiciar, astfel incat va putea candida la alegeri, de exemplu.

„In conditiile in care s-au implinit toate conditiile prevazute de lege, am depus astazi, la instanta, solicitarea de reabilitare judecatoreasca”, a anuntat Nastase pe blog.

Nastase continua sa sustina ca a fost trimis la inchisoare pe nedrept, fiind vorba de o „condamnare politica”.

Fostul premier PSD a fost eliberat conditionat din inchisoare in luna august 2014, dupa ce a executat o parte din cei patru ani si jumatate primiti cumulat in doua dosare: „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”. Dupa ce a fost eliberat conditionat, instantele i-au impus lui Nastase o serie de interdictii, printre care si dreptul de a candida la o functie publica.

Adrian Nastase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul „Trofeul calitatii”, din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul „Zambaccian” si a fost eliberat in august 2014.

In dosarul „Zambaccian”, Adrian Nastase a fost acuzat ca a primit de la fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu, in perioada 2002 – 2004, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 600.000 de euro, constand in bunuri importate din China si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si Bucuresti.

In dosarul „Trofeul calitatii”, Adrian Nastase a fost acuzat ca in anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calitatii in constructii” cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale la care urma sa participe.

Ce inseamna realibitarea judecatoreasca

Reabilitarea este o institutie de drept penal care are rolul de a inlatura, in anumite conditii expres mentionate in codul penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune. Aceasta este de doua feluri: de drept (art.165 Cod penal) si judecatoreasca (art.166 Cod penal), cea din urma operand la cererea persoanei condamnate sau a mostenitorilor sai, explica Ionescu si asociatii, cabinet de avocatura.

Reabilitarea judecatoreasca intotdeauna opereaza la cererea partilor care vor sa beneficieze de efectele aduse de aceasta, ele fiind obligate sa respecte anumite conditii pentru ca instanta sa le admita cererea, conditii restrictive daca ne raportam la importanta institutiei.

Astfel, potrivit art.169 Cod penal, prin reabilitare, persoana redobandeste drepturile cetatenesti care i-au fost interzise prin hotararea de condamnare, aceasta face sa inceteze interdictiile, decaderile si incapacitatile care rezulta din actul condamnarii, ajutand la reintegrarea sociala a persoanei. Pe scurt, sunt sterse consecintele unei condamnari, efectele ei privative sau restrictive asupra drepturilor persoanei ce anterior a fost condamnata.

Totodata, daca persoana a fost inscrisa in cazierul judiciar, ea este scoasa din evidenta, respectiva condammnare nemaiputand atrage starea de recidiva. In schimb, reabilitarea nu indreptateste persoana sa fie reintegrata in functia din care a fost scoasa in urma condamnarii, iar masurile de siguranta nu vor fi nici ele inlaturate, cu exceptia interdictiei de a se afla in anumite localitati.

Cum aratam mai sus, persoana trebuie sa formuleze o cerere ce trebuie depusa fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in a carei raza teritoriala domiciliaza inculpatul, asa cum reiese din art. 529 Codul de procedura penala.

Reabilitarea poate fi ceruta pentru orice condamnare indiferent de gravitatea faptei savarsite dar numai dupa trecerea unor termene prevazure expres in art.166 Cod penal, acestea variaza in functie de gravitatea pedepselor aplicate.

Astfel, potrivit lit. a) termenul este de 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani; lit b) 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani; lit c) 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii, lit d) 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie,a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.

Aceste termene se calculeaza de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei cu inchisoarea sau cu amenda, ce a fost aplicata prin hotararea de condamnare, sau de la data cand s-a implinit termenul de prescriptie a executarii acestora.

Daca persoana a suferit mai multe condamnari, reabilitarea nu se poate cere pentru fiecare condamnare in parte, ci pentru toate la un loc. Daca pedeapsa la care persoana a fost condamnata este o amenda penala, implinirea termenului se calculeaza de la data la care aceasta a platit amenda sau la care obligatia de a o plati s-a stins in alt mod (ex. s-a prescris executarea pedepsei dupa 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare cu pedeapsa constand intr-o amenda penala).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: