Nastere „exceptionala”. O tanara a nascut 9 bebelusi, 5 fete si 4 baieti. Ea se astepta la septupleti

externe

Tanara femeie din Mali care a nascut recent noua bebelusi se simte bine, insa copiii ei nascuti prematur vor ramane intr-o sectie de reanimare timp de „doua-trei luni” din cauza greutatii lor corporale foarte mici, au anuntat miercuri reprezentantii clinicii private marocane in care a avut loc nasterea, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Acest tip de nastere „este foarte rara, este exceptionala”, a declarat profesorul Youssef Alaoui, directorul medical al clinicii Ain Borja din Casablanca, fara sa poata insa confirma daca este vorba despre un nou record mondial.

Bebelusii vor ramane „sub supraveghere timp de doua sau trei luni, pana cand vor atinge o greutate matura”, a adaugat reprezentantul clinicii marocane.

Nasterea multipla prin cezariana a celor noua bebelusi – cinci fete si patru baieti, cantarind intre 500 de grame si un kilogram – a fost anuntata marti printr-un comunicat publicat de Ministerul Sanatatii din Mali.

Halima Cisse, o tanara de 25 de ani originara din Tombouctou, credea ca urma sa nasca septupleti, bazandu-se pe ecografiile realizate in Maroc si in Mali, insa medicii „au fost surprinsi sa vada ca au fost noua bebelusi la final”, a precizat Youssef Alaoui.

Recordul mondial in acest domeniu, verificat din punct de vedere medical, dateaza din anul 2009, cand americanca Nadya Suleman – denumita de atunci „Octomum” („Octomama”) – a nascut opt bebelusi, la varsta de 33 de ani.

Halima Cisse a fost internata in orasul Bamako, apoi transferata in Maroc pe 30 martie pentru a fi „mai bine monitorizata” din cauza riscurilor asociate unei sarcini „care iese din tiparele normalului”, potrivit aceluiasi comunicat publicat de autoritatile din Mali.

Ea se afla „in cea de-a 25-a saptamana de sarcina cand a fost internata (…), iar personalul medical a intervenit pentru a prelungi sarcina si pentru a asigura o monitorizare zilnica” pana in a 30-a saptamana de sarcina, a precizat Youssef Alaoui.

Atunci cand tanara a suferit primele contractii, marti, a fost mobilizata o echipa medicala alcatuita din 10 medici asistati de 25 de angajati paramedicali.

Fanta Siby, ministrul Sanatatii din Mali, a tinut cu aceasta ocazie sa salute „profesionalismul echipelor medicale din Mali si din Maroc”.

Mai mult despre:

Comentarii: