Nasui, atacat de Libertatea, anunta o „veste proasta pentru mafia din sistem”: „Nu ma voi opri, voi debransa mafiile de la banul public”

politica

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anunta joi ca este vizat de „atacuri josnice” din partea mafiei „din sistem” care se vede debransata de la banii publici. „Fiecare ministru are de ales intre complicitate cu mafia si liniste sau reforma si scandaluri constante”, precizeaza Nasui.

„O noua zi, un nou atac josnic. Sa debransezi grupurile de interese de la banii de la stat nu e greu. E usor. Pur si simplu faci ce am facut eu. Nu mai aprobi contracte/programe paguboase pentru stat din care se vede de la o posta ca se sifoneaza bani. Si faci totul transparent si public, asa cum am facut aici: http://www.economie.gov.ro/informatii-publice/contracte

Ce e greu, insa, e ce urmeaza. Adica un atac continuu al acelor grupuri de interese care deodata se vad debransate de la banii contribuabililor.

Aoleu! Si-a delegat atributiile! Normal ca deleg. Toti ministrii fac asta. Am delegat fix ce au delegat si altii inaintea mea si fix ce deleaga si altii in ministerele lor acum. Dar partea asta nu o veti citi.

Azi citesc si ma minunez. O firma care este actionar 0.061% intr-o firma in care sunt si eu actionar (trecuta in declaratia de avere din 2016) a aplicat la masura 3 cu o zi dupa ce a fost lansata masura, pe 4 decembrie. Pe 6 decembrie au fost alegerile parlamentare. Pe 24 decembrie am avut prima zi de mandat. Firma nu a aplicat, deci, in ultimele 48 de ore (acolo unde sunt suspiciunile ca unele firme au aplicat dupa ce au vazut date despre dosarele din sistem). In plus, firma nici macar nu a venit cu o cofinantare la limita eligibilitatii (acolo unde iar sunt suspiciunile). Si, in final, firma este complet neeligibila. Este pe locul 2.174, adica are fix 1.643 de firme inaintea sa pana la a fi eligibila. Nu mai zic ca eu am impus transparenta pentru tot ce se intampla in minister.

Atacurile acestea nu ma impresioneaza. Mafia din sistem este puternica prin influenta pe care o are si in politica, si in media. In primele zile din mandat, mi s-a spus ce va urma daca merg pe linia de a face totul public si de a debransa mafiile de la banul public. Fiecare ministru are de ales intre complicitate cu mafia si liniste sau reforma si scandaluri constante.

Pentru mine alegerea a fost clara. Am rezistat 4 ani cu atacuri constante mincinoase la adresa mea si a familiei mele, voi rezista oricat e nevoie pentru a reforma Romania. Vestea proasta e de fapt pentru ei: nu ma voi opri”, a scris Nasui pe Facebook.

Ministrul economiei, politicianul USR Claudiu Nasui, are 20% din firma Muntenia Global Invest S.A, firma care este controlata majoritar de familia sa. Tot la Muntenia Global Invest este actionara cu o cota mica (0,061%) compania privata Metroul S.A. Iar Metroul S.A. a aplicat in luna decembrie pentru un grant de investitii in cadrul Masurii 3, schema de ajutor de stat pentru afacerile afectate de pandemia de COVID-19 aprobata chiar de Ministerul Economiei, condus de Nasui, scrie Libertatea.

Alte persoane juridice care detin actiuni in firma familiei Nasui sunt: Geomin S.A., Radiotel SRL, Romtrans S.A., cu procente variind intre 1% si 0,2%. Metroul S.A., o fosta companie de stat, privatizata prin MEBO Firma Metroul S.A., la randul ei, a fost privatizata la inceputul anilor ‘90 prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts), care presupunea privatizarea catre angajati.

Metroul SA este astazi o societate cu capital integral privat. Conform datelor de pe site-ul imm.gov.ro, firma partenera cu familia Nasui in Muntenia Global Invest a aplicat pentru un grant, in cadrul Masurii 3, pe 4 decembrie 2020, cu aproape trei saptamani inainte ca Nasui sa ajunga ministru. Metroul S.A. a propus un procent de cofinantare de 45%.

Marcel Ciolacu a anuntat saptamana trecuta ca PSD va depune o motiune impotriva ministrului Economiei, afirmand ca „exista suspiciuni clare de masluire” in privinta Masurii 3 pentru granturi de investitii, menita sa sprijine firmele care au nevoie de investitii in perioada pandemiei.

„Am luat act de anuntul presedintelui PSD, domnul Marcel Ciolacu, privind intentia de a depune o motiune impotriva mea in Parlament. Am vazut si motivul. Nu este nicio problema ca am avut cont pe platforma de granturi acordate IMM-urilor (Masura 3). Zilele in care am accesat-o au fost 29 de decembrie si 31 decembrie, inainte sa fi fost vreo informatie relevanta pe ea. Asadar, nici vorba de intervenit intr-o procedura de selectie. Pentru ca vreau sa fiu 100% transparent si pentru ca asta vreau sa se intample si cu administratia din Romania, am cerut la STS log-ul accesului pe platforma aferent contului meu. In cazul in care PSD depune motiunea, voi prezenta in Parlament log-urile puse la dispozitie de STS”, a spus Claudiu Nasui.

Mai mult, ministrul Economiei a anuntat ca va depune o plangere la DNA cu privire la posibile fraude in legatura cu programul prin care sunt acordate granturile nerambursabile in valoare de 550 de milioane de euro din fonduri europene.

Mai mult despre:

Comentarii: