Nasui, despre mega-tunul Romexpo: „PSD-PNL dau gratuit unor smecheri un teren care costa cat 12 spitale”

politica

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, atrage atentia ca terenul Romexpo care va fi dat gratuit CCIR, „un ONG privat”, valoareaza cat 12 spitale. USR cere insistent ca terenul respectiv sa fie scos la licitatie.

„Nu ne vindem tara, alianta PSD-PNL o da pe degeaba. Alianta PSD-PNL a votat sa dea gratuit un teren de minimum 300 de milioane de euro camerei de comert (un ONG privat).

Ca sa nu mai zica beneficiarii acestui tun imobiliar, unul dintre cele mai mari de dupa 1990, ca dezinformam, va prezint un pasaj din legea pe care PSD si PNL au adoptat-o la senat.

Vedeti negru pe alb ca nu e nicio exagerare. E efectiv legea votata de alianta PSD-PNL. Statul va da terenul gratuit.

De ce e nevoie de lege? Pentru ca nimeni nu e dispus sa-si asume pe persoana fizica un astfel de furt. Asa ca hotii care conduc statul sunt nevoiti sa dea tunul prin parlament, ca sa se acopere. In felul acesta, procurorii nu mai au ce sa faca. Devine lege, iar parlamentarii se bucura de imunitate pentru votarea ei in parlament – chiar si pentru o hotie.

Solutia corecta era scoaterea terenului la licitatie. Il primea cine oferea mai mult. Asa era corect. Dar cum mai faceau unii averi pe buzunarul nostru?

Suntem pe locul 1 la saracie in munca in toata Europa, si vechea clasa politica ne zice ca nu sunt bani pentru scaderea taxelor pe munca. Dar, cumva, aceiasi politicieni deodata au suficienti bani ca sa dea unul dintre cele mai valoroase terenuri ale statului pe degeaba la clientela de partid.

Spitalul construit de asociatia privata Daruieste Viata, finantata din donatii 100% private, costa 26 de milioane de euro. La stat, acelasi spital ar fi costat probabil de zece ori mai mult, fara exagerare. Dar nu acesta e subiectul acum. 26 de milioane de euro cu tot cu echipamente. 16 milioane pentru constructia cladirii efective si inca 10 milioane pentru echipamente. Terenul de la Romexpo e evaluat intre 300 si 500 de milioane de euro.

Chiar daca luam limita inferioara a evaluarii, PSD-PNL dau gratuit unor smecheri un teren care costa cat 12 spitale”, subliniaza Nasui.

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a declarat miercuri, dupa adoptarea legii Romexpo, ca este vorba despre o „megaafacere”, despre „un proiect imobiliar gigantic”, care ar avea ca rezultat „instrainarea fara niciun fel de beneficiu” a bunurilor statului.

„Megaafacerea Romexpo este primul tun PSD-PNL-UDMR chiar inainte de a definitiva noul guvern. Iata cum alianta toxica pesedist-penelista incepe ofensiva asupra banilor publici imediat dupa ce ‘au scapat’ de USR, care ii sacaia zilnic cu transparenta pe care o cerea. De luni bune, parlamentarii USR au atras atentia asupra megatunului Romexpo, prin care 46 de hectare de teren ar urma sa fie trecute din proprietatea statului in proprietatea privata a CCIR, urmand ca pe acestea sa se desfasoare un ‘program de reabilitare urbana’, in fapt, un proiect imobiliar gigantic”, scrie Ciolos pe Facebook.

El mentioneaza ca USR s-a opus acestui demers si ca Ministerul Justitiei s-a opus la randul lui in perioada in care a fost condus de Stelian Ion.

„USR s-a opus si se opune unei asemenea operatiuni care are ca rezultat instrainarea fara niciun fel de beneficiu a bunurilor statului. De altfel, cat timp ministru a fost Stelian Ion, Ministerul Justitiei s-au opus unui asemenea demers. Chiar si din opozitie, vom face tot ce tine de noi pentru a stopa jaful din bani publici”, precizeaza liderul USR.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu amendamente, prin reexaminarea solicitata de presedintele Klaus Iohannis, legea care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit in proprietatea Camerei de Comert a terenurilor proprietate privata a statului aflate in folosinta gratuita a CCIR, pentru realizarea, in maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbana durabila.

Au fost inregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” si 2 abtineri.

Senatorii USR au votat impotriva adoptarii acestei legi, actul normativ fiind sustinut de PNL, PSD si UDMR. Senatorii AUR, desi nu s-au pronuntat in timpul dezbaterilor in plen, au votat de asemenea impotriva.

Pe 31 martie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit in proprietatea Camerei de Comert a terenurilor proprietate privata a statului aflate, pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, in folosinta gratuita a CCIR si care nu sunt revendicate.

Actul normativ modifica si completeaza Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, fiind vizata pentru transfer o suprafata de teren de 46 hectare de la Romexpo.

Potrivit unui amendament adoptat in Comisiile economica si juridica ale Senatului si insusite de plen, legea a fost completata in sensul in care terenurile mentionate se transmit cu titlu gratuit in proprietatea CCIR in scopul „desfasurarii exclusiv a activitatii specifice cu caracter de continuitate si al realizarii, in termen de maxim 40 de ani de la data dobandirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbana durabila pe terenurile respective, menite sa sustina mediul de afaceri”.

Amendamentul este justificat, in raportul comisiilor de specialitate, prin faptul ca reprezinta „un remediu legislativ” si o „garantie suplimentara ceruta pentru transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor”.

Alt amendament adoptat prevede ca „Guvernul Romaniei, la initiativa Secretariatului General al Guvernului, verifica indeplinirea conditiilor legale si adopta hotararea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: