Nasui, despre ordonanta lui Firea: „Oameni buni, nu va indatorati. Vine criza si va va gasi in cea mai proasta situatie cu putinta. Nu va lasati antrenati in datorii de catre politicieni care sunt capabili sa va indatoreze pana la maxim doar ca sa dea imaginea ca fac ei ceva”

politica

Deputatul USR Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, ii indeamna pe tinerii romani sa nu se „indatoreze” ca urmare a ordonantei de guvern adoptata miercuri la initiativa Gabrielei Firea. Executivul a adoptat miercuri un proiect care va da posibilitatea tinerilor studenti sau iesiti din perioada studentiei sa beneficieze de creditare cu garantie din partea statului

„Oameni buni, nu va indatorati. Doamna Firea a dat azi un OUG prin care va incurajeaza sa va indatorati. Nu o faceti.

Nu e despre USR sau PSD sau orice alt partid. E efectiv despre dumneavoastra. Vine criza si va va gasi in cea mai proasta situatie cu putinta. Adica cu venituri incerte, preturi mari si rate lunare de plata.

Doamna Firea ia gloria acum. Apare la televizor si se lauda cat de mult face. Dar dobanzile nu doar ca au crescut dar vor mai creste. Iar atunci cand vine criza si veti avea o rata lunara de plata, nu va veni doamna Firea sa va ajute. Veti fi pe cont propriu.

Si daca nu platiti rata, banca isi va lua banii de la stat, dupa care vine ANAF-ul dupa dumneavoastra. Este scris chiar din primul articol al OUG-ului (art. 1 alin. 4 si art. 3 alin. 4). Deci poprire pe conturi si executare silita pe bunuri. Toate astea in timpul crizei.

Doamna Firea incearca sa justifice cumva existenta ministerului inutil creat special pentru ea. Minister, care apropo, are deja 221 de angajati care nu fac mai nimic.

Nu va lasati antrenati in datorii de catre politicieni care sunt capabili sa va indatoreze pana la maxim doar ca sa dea imaginea ca fac ei ceva.

Daca ar fi vrut sa va ajute cu adevarat cu ceva, doamna Firea si PSD, ar fi redus taxarea muncii pe salariile mici (Zero Taxe pe Salariul Minim), cum le tot zicem. Ar fi redus TVA-ul la carburant. Sau macar acciza la carburant cum a promis chiar domnul Ciolacu. Dar nu pot face asta decat daca reduc cheltuielile statului. Iar acolo ar trebui sa taie din activul de partid”, a explicat Nasui.

Executivul a adoptat miercuri un proiect care va da posibilitatea tinerilor studenti sau iesiti din perioada studentiei sa beneficieze de creditare cu garantie din partea statului, a anuntat, la briefingul de la finalul sedintei de Guvern, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Gabriela Firea.

„In cadrul sedintei de Guvern s-au adoptat mai multe hotarari care cred ca vor imbunatati, macar partial, viata romanilor si as vrea sa ma refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de catre tineri sa se aplice si in Romania, dar, din pacate, aceasta decizie s-a amanat ani de-a randul, si anume posibilitatea ca tinerii studenti sau iesiti din perioada studentiei sa poata sa beneficieze si ei, la fel ca in orice tara europeana sau ca in Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garantie a statului. Pentru ca in cazul tinerilor aici e de fapt cea mai mare dificultate: neavand, cei mai multi dintre ei, proprietati sau neavand venituri crescute, nu pot sa justifice in fata unui agent bancar, ca pot sa restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piata bancara privata si, impreuna cu Ministerul de Finante si Fondul Roman de Garantare si Contragarantare am venit cu acest proiect”, a spus Gabriela Firea.

In cazul studentilor este vorba despre 10.000 de euro in lei, la cursul zilei cu garantia statului de 80%, iar in cazul tinerilor, in familii sau in cupluri, este vorba despre 15.000 de euro.

Ministrul Familiei a precizat ca, in cazul studentilor, printre cheltuielile eligibile, se numara plati pentru publicarea unor lucrari stiintifice, inclusiv lucrari la masterat sau la doctorat, plata in avans a chiriei, atat la camin cat si in sistemul privat, precum si cele pentru alte nevoi personale.

In ceea ce priveste cheltuielile eligibile in cazul familiilor, prin Programul Family Start, cei 15.000 de euro pot fi folositi pentru cheltuieli pentru cresa, gradinita, after school, daca au copii, pentru achizitionarea unui autoturism cu mai multe locuri, daca este vorba despre o familie numeroasa, pentru un avans in vederea contractarii unei locuinte, dar si pentru evenimente personale, precum cununia religioasa sau civila, botez etc.

„Spuneam ca noutatea consta in faptul ca nu am avut in Romania, din pacate, pana acum, credite dedicate tinerilor, studenti sau nu, care sa aiba garantia statului, iar in acest moment, daca un tanar merge in sistemul bancar, trebuie sa aduca dovada veniturilor, deci a unor venituri crescute, practic sa dovedeasca ca poate sa achite acea rata lunara. Si de asemenea, de multe ori se solicita si un gaj pe o proprietate a lor sau a parintilor. De aceea, fiind si Anul European al Tinerilor, ne-am gandit ca in pachetul sprijin pentru Romania, Guvernul sa vina cu acest proiect initiat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, impreuna cu Ministerul de Finante”, a subliniat Gabriela Firea.

Ea a precizat ca toate detaliile tehnice vor fi cuprinse intr-un ordin de ministru care va aparea foarte curand pentru ca se doreste ca inainte de inceputul sesiunii din toamna aceste credite sa poata sa fie deja contractate.

„Fiind cateva luni din acest an ne asteptam la un numar nu suficient de relevant de aplicanti, dar totusi in masura sa ne dea noua informatii relevante, astfel incat sa putem sa stabilim o suma mai concreta si mai aproape de realitate, pe care sa o introducem in bugetul ministerului pe anul viitor”, a mai spus ministrul Familiei.

Gabriela Firea a mentionat ca sunt deja cateva banci comerciale private care si-au aratat interesul de a acorda credite pentru studenti si pentru familii, printre acestea numarandu-se Banca Comerciala Romana, CEC Bank si Banca Transilvania.

Mai mult despre: ,

Comentarii: