Nasui, solutii pentru incalzirea Capitalei: „Sa lasam primarii de sector sau antreprenori doritori sa construiasca centrale cvartal. In sectorul 1 au inceput deja solutii prin panouri fotovoltaice si pompe de aer”

politica

Deputatul USR Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, declara ca reabilitarea retelei primare de termoficare va dura aproape 90 de ani in ritmul actual si ca ar trebui permisa concurenta intre alternative, precum construirea centralelor de cvartal, centralele individuale, instalarea panourilor fotovoltaice si a pompelor de aer sau sistemul de stat.

„Solutia este sa nu mai fim fortati sa stam intr-un monopol disfunctional, ci sa lasam concurenta intre diferite alternative sa functioneze. Sa avem dreptul sa alegem cu ce ne incalzim. Si sa folosim imensa subventie pe care o dam acum pentru a ajuta romanii, oricare ar fi solutia pe care o aleg pentru caldura. Sa lasam primarii de sector sau antreprenori doritori sa construiasca centrale cvartal. In sectorul 1 au inceput deja solutii prin panouri fotovoltaice si pompe de aer. Sa lasam oamenii sa-si puna centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor ramane probabil in sistemul de stat, pentru ca acolo ajunge apa calda”, scrie Nasui, pe Facebook.

Potrivit lui Nasui, oamenii „sunt prizonierii unui monopol care le risipeste banii, ii tine si in frig si nu are nici o sansa de reabilitare” in timpul vietilor noastre.

El adauga ca reparatia tevilor prin care circula apa calda in Bucuresti, in ritmul actual, ar dura pana in anul 2110. Deputatul mentioneaza ca sistemul are o retea de 4.000 km de conducta, 1.000 km primara si 3.000 km secundara.

„81% din reteaua primara are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de retea. Pe langa asta mai e si ‘reteaua secundara’ de circa 3.000 de km, din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar sa ne concentram doar pe reteaua primara si sa o ignoram pe cea secundara. In ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrarilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar reteaua principala din sistemul de incalzire centralizat de stat abia in 89 de ani, 8 luni si 16 de zile”, scrie reprezentantul USR.

Nasui adauga ca politicienii care sustin actualul sistem „au mintit” in privinta faptului ca acesta va functiona la un moment dat.

„Domnul Oprescu a promis ca il va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. In 2024, in campanie se va promite fix acelasi lucru. Evident, nu se va rezolva nimic. Pentru ca problema este insusi sistemul, care nu poate functiona. Avem de ales intre a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost sau sa dam bucurestenilor dreptul de a alege cum vor sa se incalzeasca”, afirma Nasui.

Mai mult despre: ,

Comentarii: