Nasui sparge si cuibul de coruptie de la Societatea Nationala a Sarii. Salrom va fi listata la bursa: „Vom scoate companiile de stat din secolul 19 si le ducem in secolul 21”

news

Salrom va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat miercuri, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, mentionand ca luni a fost aprobata inceperea procedurilor de listare.

„Salrom este o companie de stat pe care am inceput sa o reformam anul acesta. Noua conducere a inceput deja procedurile pentru extinderea activitatii in zona exploatarii grafitului. Asta va permite Romaniei sa se reindustrializeze si sa faca parte din lantul de productie al bateriilor. Luni a fost aprobata inceperea procedurilor de listare la bursa a companiei Salrom. Concret, vom putea cumpara si vinde actiuni la Salrom pe Bursa de Valori intr-un mod deschis si transparent”, a scris ministrul Economiei, pe Facebook.

El a mentionat ca listarea la bursa este un lucru foarte bun pentru companie, inseamna transparenta, reguli clare si, cel mai important, acces la investitori privati.

„Am avut intalniri si cu BERD, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care ne va ajuta in acest proces. Sistematic vom scoate companiile de stat din secolul 19 si le ducem in secolul 21. Procedurile de listare vor dura cel putin un an. Iar la final vom avea o companie moderna care isi va putea finanta usor investitiile. Pana atunci, Salrom are nevoie de reforma, ceea ce noua conducere a inceput deja sa faca, lucru pentru care ii felicit si ii asigur de toata sustinerea mea”, a mai spus Claudiu Nasui.

Un raport al Curtii de Conturi de acum cativa ani arata ca directori aflati vremelnic la conducerea Societatii Nationale de Sare SA s-au axat mai mult pe imbogatirea lor decat pe buna gestionare a firmei. De altfel, in 2016, directorului Salina Dej, Georgel Mihut, a fost arestat de DNA pentru coruptie.

Conform specialistilor, in subsolul Romaniei exista rezerve de sare care ar putea asigura intregii omeniri consumul pentru mai bine de o suta de ani. In anumite zone, zacamintele intinse pe foarte multi kilometri au grosimi de cateva sute de metri.

Spre sfarsitul anului 2016, ­Curtea de Conturi a Romaniei a publicat „Sinteza Raportului de audit al performantei privind concesionarea resurselor minerale ale tarii in perioada 2011-2015“, care face referire la modul in care s-a efectuat exploatarea resurselor minerale raportat la interesele statului roman. Printre altele, in acel document se mentioneaza faptul ca inspectorii Curtii au constatat cazuri in care comercializarea resurselor minerale s-a facut cu incalcarea legilor in vigoare.

In perioada februarie 2014 – noiembrie 2015, pe vremea cand detinea portofoliul Ministerului Economiei, fostul premier Mihai Tudose a decis numirea lui Alexandru Duca, la baza inginer de transporturi, in fruntea Salrom. Ulterior, cercetarile organelor de control au scos la iveala o serie de ilegalitati pe care Duca le-ar fi comis aproape „pe banda rulanta“. Ilegalitati in urma carora el s-a ales cu o plangere la DNA. Potrivit acesteia, Alexandru Duca, directorul Salrom, „a micsorat drastic cheltuielile de productie, reparare si intretinere utilaje, punand in pericol mentinerea capacitatii de productie a societatii, precum si dezvoltarea pe viitor“.

In 2018, Salrom) era implicata in 19 cauze penale, din care au rezultat un numar de 8 dosare de Parchet, reunite ulterior intr-unul singur si in care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu. Statistica apare intr-o informare prezentata actionarilor companiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: