Nationalistii anunta razboi la Muzeul Taranului Roman la proiectia unui film legat de Ferentari. Autoritatii au solicitat imediat ajutorul Jandarmeriei

news

Un protest a fost anuntat la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), prin intermediul retelelor de socializare, fata de proiectia filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari”, debutul in lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc asta seara. Manifestantii cer anularea reprezentatiei, in timp ce conducerea institutiei muzeale a  a solicitat sprijinul autoritatilor, considerand inacceptabila presiunea si impunerea cenzurii.

„Avand in vedere reactiile aparute astazi, 7 februarie 2018, in mediile de socializare pentru initierea unor proteste privind proiectarea filmului «Soldatii. Poveste din Ferentari», la Cinema Muzeul Taranului, programata maine, 8 februarie 2018, Muzeul National al Taranului Roman aduce urmatoarele clarificari: Muzeul nu are calitatea de a cenzura continutul unei proiectii cinematografice care in prealabil a obtinut de la autoritatile competente toate avizele si certificatele de rating impuse de lege”, arata comunicatul MNTR, conform News.ro.

Pe retelele de socializare a fost lansat un apel la protest fata de proiectia filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari”. „Asaltul mafiot continua si se intensifica impotriva spiritualitatii romanesti, criminalii se mobilizeaza sa profaneze toate valorile stramosesti, la arme romani. Pasnic, dar hotartai, mobilizati cat mai multi sa vina la MTR joi, orele 18.00, sa oprim proiectia blasfemiilor si jignirilor la adresa poporului roman. Sa fim cu sutele, dati sms, mesaj, e-mail. Distribuiti”, a scris un utilizator pe Facebook.

Acesta a trimis o adresa catre Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si catre conducerea institutiei MNTR prin care au cerut sa anuleze proiectia filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari” si sa respinga orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor si a altor activitati „care fac publicitate deviatiilor sexuale (homosexualitate etc.) in orice forma explicit sau implicit, precum si cele care profereaza limbaj vulgar si comportament antisocial intrucat acesta sunt in contradictie si straine de valorile traditionale romanesti care constituie obiectul fondarii si functionarii Muzeului Taranului Roman”.

Protestatarul, Adrian Grigoriu, care se declara pe pagina sa de Facebook „soldat al Poporului Roman”, a mentionat si ca va depune o plangere penala la Parchet. In aceasta adresa se face referire la Codul Penal, la articolele 374, alineatele 1 si 4 si la faptul cp MNTR este „un sanctuar al culturii si traditiilor stramosesti ale Poporului Roman, profund ancorate indisolubil in crestinismul autentic, dragostea si respectul suprem pentru firesc”.

„Avand in vedere ca marii nostri oameni de cultura au indemnat urmasii sa apere valorile pe care s-a cladit in milenii societatea romaneasca, precum marele istoric si patriot Nicolae Iorga s-a exprimat explicit: «O natiune care nu-si respecta trecutul si obiceiurile crestine, un popor care-si pierde credinta si nu cultiva iubirea fata de mosie si stramosii sai este un popor condamnat la pieire»”, mai arata adresa protestatarilor.

Mai multe persoane au intrerupt duminica seara proiectia filmului „120 BPM/batai pe minut”, considerand ca tema legata de homosexuali nu este potrivita cu cinematograful MTR, vazut ca un spatiu „sacru”. Ei au cantat imnuri bisericesti si au afisat icoane, steaguri si un banner cu inscriptia „Soros, leave them kids alone”. Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 si a fost propus de Franta pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: