NATO, anunt care infurie Moscova: „Am trimis nave si avioane de lupta pentru a intari apararea in Europa de Est”

externe

Tarile NATO au plasat forte in asteptare si au trimis nave si avioane de lupta pentru a intari apararea in Europa de Est in fata activitatilor militare ale Rusiei la granitele Ucrainei, a anuntat luni Alianta intr-un comunicat, citat de France Presse, citata de Agerpres.

„NATO va continua sa ia toate masurile necesare pentru a proteja si apara toti aliatii, inclusiv consolidand partea de est a Aliantei. Vom raspunde intotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, mai ales prin consolidarea apararii noastre colective”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Danemarca trimite o fregata in Marea Baltica si se pregateste sa desfasoare patru avioane de lupta F-16 in Lituania pentru a sprijini misiunea de lunga durata a politiei aeriene a NATO in regiune”, se arata in comunicat.

„Spania trimite nave pentru a se alatura fortelor navale NATO si intentioneaza sa trimita avioane de lupta in Bulgaria”, se adauga in comunicat.

„Franta s-a declarat pregatita sa trimita trupe in Romania sub comandament NATO. Tarile de Jos trimit doua avioane de lupta F-35 in Bulgaria din aprilie pentru a sprijini politia aeriana NATO din regiune si pun in asteptare o nava si unitati terestre pentru Forta de reactie a NATO”, detaliaza comunicatul de presa.

„Statele Unite au indicat de asemenea ca intentioneaza sa-si sporeasca prezenta militara in partea de est a Aliantei”, precizeaza NATO.

„De la anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia in 2014, NATO si-a consolidat prezenta in partea de est a aliantei, in special cu patru grupuri tactice de lupta multinationale in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia”, aminteste NATO.

„Aceste unitati, conduse respectiv de Regatul Unit, Canada, Germania si Statele Unite, sunt multinationale si pregatite pentru lupta”, asigura Alianta.

„Prezenta lor indica clar ca un atac impotriva unui Aliat va fi considerat un atac impotriva intregii Aliante”, avertizeaza NATO. Nu existau forte NATO in partea de est a Aliantei inainte de 2014, se aminteste in comunicat

Comentarii: