NATO, anunt transant: „Referendumurile false din Ucraina nu schimba nimic. NATO isi va intensifica ajutorul pentru Ucraina”

externe

Jens Stoltenberg, ajutor, NATO, Ucraina, Donald Trump, reales

NATO isi va spori ajutorul pentru Ucraina drept raspuns la referendumurile false pe care Rusia le deruleaza in teritoriile ocupate din tara vecina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

El a facut aceste declaratii in contextul in care Moscova a declansat referendumuri in cele patru regiuni pe care le controleaza in Ucraina, caracterizate de Kiev si de aliatii sai drept o stratagema pentru anexarea teritoriilor si escaladarea razboiului de sapte luni.

„Raspunsul nostru, raspunsul NATO, este intensificarea sprijinului”, a declarat Stoltenberg pentru CNN intr-un interviu.

„Cea mai buna cale de a pune capat acestui razboi este de a-i intari in continuare pe ucraineni pe campul de lupta pentru ca ei sa poata, intr-un anumit stadiu, sa discute si sa ajunga la o solutie care este acceptabila pentru Ucraina si care mentine Ucraina ca natiune suverana, independenta in Europa”, a adaugat el.

Referendumurile au provocat temeri ca Moscova ar putea incorpora cele patru zone si apoi ar cataloga tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei insasi.

„Exact pentru acest lucru trebuie sa fim pregatiti, ca Rusia sa foloseasca aceste voturi false pentru a escalada si mai mult razboiul din Ucraina”, a declarat Stoltenberg, intrebat despre acest scenariu.

„Dar aceste voturi nu au legitimitate si bineinteles nu schimba nimic. Acesta continua sa fie un razboi de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei”, a adaugat el.

Aliatii NATO au sustinut Ucraina cu arme, munitie, alte echipamente militare si instruire.

Referendumurile de patru zile au fost organizate in graba dupa ce trupele ucrainene au recucerit in cursul acestei luni teritorii importante in nord-est in urma unei contraofensive, comenteaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: