Categories: news

NATO anunta care teritoriu este punctul SLAB al aliantei. Daca RUSII il invadeaza, „in 60 de ore ajung la Tallinn si Riga”

Istmul Suwalki, situat in nord-estul Poloniei, in apropiere de granita cu Rusia si Belarus, este considerat de NATO un potential calcai al lui Ahile pentru ca, ocupand aceasta zona, fortele ruse ar izola tarile baltice de Europa de Vest, relateaza France Press, citata de Agerpres.

Zona, numita ‘Suwalki Gap’ este un teritoriu in nord-estul Poloniei, care are ca vecini Lituania in nord-est, Kaliningrad in nord-vest si Belarus in sud-est. Fasia de teren din districtul Sejny mai este numita ‘coridorul Suwalki’ sau de catre lituanieni ‘triunghiul Suwalki’, o referire la cele trei orase Punsk, Sejny si Suwalki.

Temerile de o invazie ruseasca au aparut dupa anexarea Crimeii in 2014, eveniment care a degradat puternic relatiile dintre Occident si Rusia. De atunci, cele mai importante manevre ale NATO s-au concentrat pe apararea acestei regiuni, cu atat mai mult cu cat specialistii considera „sofisticate si intimidante” exercitiile militare rusesti desfasurate in Kaliningrad si in Belarus.

„Rusia ar putea invada tarile baltice mai rapid decat le-am putea noi apara”, a admis generalul Ben Hodges, comandant al fortelor terestre americane in Europa, pentru saptamanalul german Die Zeit.

Un recent raport al Rand Corporation, bazat pe jocuri de razboi, emite acelasi avertisment: „Fortelor ruse le trebuie maxim 60 de ore pentru a ajunge la Tallinn si Riga”.

„Pare rezonabil sa ne gandim ca Rusia ar viza coridorul ingust de la Suwalki in orice conflict cu NATO care ar implica tarile baltice”, inchizandu-l printr-o operatiune terestra dinspre Kaliningrad sau Belarus ori distrugand drumurile si caile ferate prin atacuri aeriene si artilerie, spune profesorul John R. Deni, de la Institutul de studii strategice al US Army War College.

Conducatorii tarilor membre NATO, care se reunesc in 8 si 9 iulie la Varsovia, au intentia sa reduca acest risc. Patru batalioane sunt pregatite sa fie desfasurate prin rotatie in tarile baltice si in Polonia. Aceasta „prezenta avansata” a NATO face parte din strategia sa de descurajare si de dialog. Fiecare batalion va cuprinde 600-800 soldati.

„Fortele poloneze sunt bine pregatite sa apere acest pas Suwalki, dar in fata mobilizarii ruse, ele nu sunt destul de numeroase. Trupele NATO sunt deci necesare”, a afirmat Antoni Macierewicz, ministrul apararii polonez, intr-o conferinta de presa. „Noile grupuri-batalioane, validate aici la Varsovia, vor face fata acestei provocari”, a continuat Macierewicz.

Marea Britanie urmeaza sa conduca un batalion in Estonia, Canada in Letonia, Germania in Lituania si SUA in Polonia, potrivit mai multor media locale.

„Noi am stabilit o legatura foarte clara intre prezenta acestor grupuri-batalioane in Polonia si in tarile baltice”, a indicat Tomasz Szatkowski, subsecretar de stat al apararii polonez, pentru presa straina la Varsovia. „Intr-adevar, batalionul desfasurat in Polonia se va afla in regiunea Suwalki, intr-o zona usor de securizat”, a adaugat el.

Pentagonul a anuntat separat in martie desfasurarea unei brigazi blindate suplimentare de circa 4.200 de oameni in Europa de Est la inceputul anului 2017, potrivit unui sistem de rotatie. In 1997, NATO a decis sa nu instaleze baze permanente in fostele tari ale Pactului de la Varsovia si aceasta regula este respectata in continuare, in pofida conflictului din Ucraina.

La randul sau, Kremlinul se opune ferm fata de ceea ce el considera a fi o expansiune occidentala in tarile care s-au aflat candva sub influenta sa. Rusia si-a crescut puternic prezenta in Marea Baltica, iar aviatia sa incalca adesea spatiul aerian al aliatilor NATO, precum Estonia, noteaza AFP.

Moscova a anuntat ca trei noi divizii vor fi create in sud-vestul Rusiei si noi arme vor fi desfasurate pentru a contracara intarirea dispozitivului militar occidental, considerat periculos, in apropierea frontierelor tarii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

O oră ago

O masina cu 7 femei s-a rasturnat pe Podul Basarab din Bucuresti. Toate au ajuns la spital

O masina in care se aflau sapte femei s-a rasturnat, duminica, pe Podul Basarab din…

2 ore ago

„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza…

3 ore ago