NATO cere imperios Rusiei sa-si retraga „fortele si echipamentele militare” din Ucraina

externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, din nou, miercuri, Rusiei, sa inceteze sprijinul pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei si sa-si ‘retraga fortele si echipamentele militare’ din aceasta tara, inclusiv din Crimeea anexata (in martie 2014), relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Rusia trebuie sa inceteze sa-i mai sprijine pe militanti (rebeli separatisti) si sa-si retraga fortele si echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean’, a declarat Stoltenberg in a doua si ultima zi a unei reuniuni a ministrilor apararii ai Aliantei la Bruxelles. Acestia l-au primit marti dimineata pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak.

In acest context, Stoltenberg a mai anuntat ca sefii de stat si de guvern ai celor 28 de tari membre ale Aliantei isi vor arata ‘sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei’ primindu-l pe presedintele Petro Porosenko la summitul NATO de la Varsovia, preconizat sa aiba loc in zilele de 8 si 9 iulie.

Moscova a negat intotdeauna implicarea directa de partea rebelilor in conflictul soldat cu peste 9.300 de morti din primavara anului 2014 si pana in prezent.

Stoltenberg a regretat faptul ca pe linia frontului in estul Ucrainei ‘incalcarile incetarii focului continua zi de zi si observatorii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) continua sa fie impiedicati in activitatea lor’ de supervizare in aplicarea armistitiului.

Acordurile de la Minsk, menite sa puna capat conflictului, ‘raman singura modalitate de a gasi o solutie durabila’ la conflictul din estul Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind ca ‘este urgent ca toate partile sa le puna in aplicare pe deplin’.

‘Aliatii nu recunosc si nu vor recunoaste anexarea ilegala si ilegitima a Crimeii’ de catre Rusia si ‘noi vom continua sa cerem Rusiei sa inceteze destabilizarea Ucrainei’, a declarat Stoltenberg, amintind de pozitia adoptata de Alianta de la inceputul conflictului.

Sprijinul Rusiei pentru separatisti ia forme diferite, potrivit sefului NATO: ‘Aceasta ofera ajutor material in echipamente, arme, precum si diverse forme de consiliere si asistenta’.

‘Ei (rusii) acumuleaza trupe de-a lungul frontierei ucrainene si continua sa ofere sprijin direct in interiorul Ucrainei’, a detaliat Stoltenberg, afirmand ca ‘Rusia continua consolidarea militara in Crimeea, parte a Ucrainei’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: