NATO, comunicat dur privind agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Presedintele Ucrainei a semnat, se instituie „stare exceptionala”

externe

NATO a chemat la retinere dupa ce Ucraina a acuzat garzile de coasta ruse ca au deschis focul asupra a trei dintre navele sale care au incercat sa treaca prin Stramtoarea Kerci dintre Marea Neagra si Marea Azov, informeaza luni dpa.

„NATO monitorizeaza indeaproape evolutiile din Marea Azov si Stramtoarea Kerci si suntem in contact cu autoritatile ucrainene”, a declarat purtatoarea de cuvant Oana Lungescu. „Chemam la retinere si dezescaladare”, a adaugat ea, citata de Agerpres.

„NATO sprijina pe deplin suveranitatea Ucrainei si integritatea sa teritoriala, inclusiv drepturile ei de navigatie in apele sale teritoriale”, a adaugat Lungescu.

„Cerem Rusiei sa asigure accesul neingradit la porturile ucrainene de la Marea Azov, in conformitate cu dreptul international”, a mai spus ea.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a semnat luni decretul privind instituirea starii exceptionale pe teritoriul Ucrainei pe o perioada de 60 de zile, in urma sechestrarii duminica a trei nave ale Fortelor maritime ucrainene de catre garzile de coasta ruse in Marea Neagra, in apropiere de stramtoarea Kerci, desi pentru a intra in vigoare documentul mai trebuie aprobat de catre parlament, potrivit Reuters, EFE, dpa si Canalului tv 112.ua, care citeaza un comunicat postat pe site-ul oficial al presedintiei de la Kiev.

Prin decretul sau, presedintele ucrainean a promulgat de fapt decizia adoptata duminica seara de catre Consiliul de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei (SNBO), conform serviciului de presa al presedintiei ucrainene.

Starea de urgenta ar urma sa intre in vigoare de luni (26 noiembrie), ora locala 14:00, pana in data de 25 ianuarie 2019, aceeasi ora, desi aceasta ar putea fi ridicata oricand, dupa cum explica SNBO.

Acest decret prezidential, care nu implica neaparat mobilizarea trupelor, mai trebuie sa fie aprobat de Rada Suprema (parlamentul unicameral) de la Kiev.

Aceasta decizie survine la o zi dupa sechestrarea, prin forta, de catre garzile de coasta ruse a trei nave ucrainene, ceea ce a declansat o escaladare a tensiunilor intre cele doua tari.

Comentarii: