NATO isi consolideaza flancul „cel mai expus” in fata agresiunii rusesti / In centrul preocuparilor – Coridorul Suwalki

externe

nato, alianta militara

In timp ce ochii lumii se intorc de la Ucraina la Israel si Gaza, tarile NATO de la marginea estica a aliantei se uita fix la Rusia si isi consolideaza prezenta pe flancul „cel mai expus” al blocului, potrivit Newsweek.

Lituania, Polonia si alte natiuni NATO apropiate de Rusia si Belarus isi consolideaza apararea si „postura de descurajare pe flancul estic”, inclusiv protectia pentru Coridorului Suwalki, a declarat pentru Newsweek ministrul apararii de la Vilnius, Arvydas Anusauskas.

O mica fasie de pamant aproape de granita dintre Polonia si Lituania, care leaga Belarusul de exclava rusa Kaliningrad, Coridorul Suwalki este o preocupare constanta in Europa de Est. In conditiile in care Polonia si Lituania sunt aliati de nadejde ai Ucrainei, iar Belarusul este ferm alaturi de Rusia, Coridorul Suwalki a fost descris constant ca fiind punctul slab al NATO si cea mai fortificata granita a aliantei.

„Impreuna cu aliatii nostri, cream [setul] potrivit de capacitati si planuri pentru a apara fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat Anusauskas. Lituania investeste in fortele sale armate si in aprovizionarea acestora, precum si in prezenta NATO in apropierea Coridorului, a adaugat el, desi aceasta fasie de pamant importanta din punct de vedere strategic „va ramane o provocare fundamentala”.

„Din punct de vedere geografic, statele baltice raman cele mai expuse [din] teritoriul NATO, ceea ce necesita masuri specifice pentru a asigura o descurajare si o aparare credibila”, a explicat Anusauskas.

Rusia a folosit Belarusul ca o trambulina pentru a lansa invazia sa in Ucraina in urma cu 20 de luni si a reaprins temerile legate de  Suwalki la inceputul acestui an, cand mercenarii Wagner exilati s-au mutat in masa in bazele belaruse din apropierea acestuia.

In mijlocul tensiunilor sporite din jurul Belarusului, Poloniei si Lituaniei, un deputat rus a declarat la televiziunea de stat controlata de Moscova ca fortele Wagner s-ar putea afla in Belarus pentru a cuceri  exact acest Coridor. Presedintele belarus Alexander Lukasenko a comentat, de asemenea, la jumatatea lunii iulie, ca mercenarii Wagner care sosesc si se antreneaza in Belarus dupa ce au parasit Rusia abia asteapta sa se deplaseze „spre vest”, catre granita tarii cu Polonia.

Polonia s-a miscat rapid pentru a-si mari prezenta militara in apropierea Coridorului, iar ministrul apararii de la Varsovia, Mariusz Blaszczak, a declarat: „Ne pasa de securitatea flancului estic!”. Ministerul lituanian al apararii a declarat, de asemenea, pentru Newsweek la sfarsitul lunii iulie, ca „monitorizeaza in mod activ” activitatea mercenarilor rusi in jurul  Coridorului Suwalki.

Principala preocupare a natiunilor baltice este ca Rusia ar putea organiza o forma de incursiune militara in NATO prin Coridor dinspre Belarus, in drum spre Kaliningrad.

„Aceasta faciliteaza posibilele rute terestre pentru trupele NATO intre Europa Centrala si statele baltice”, a declarat Anusauskas. Avand in vedere ca Belarusul este „practic integrat in planificarea militara a Rusiei”, dupa cum a spus Anusauskas, nu este greu de inteles cum Moscova ar putea sa mute un numar mare de trupe prin aceasta tara in zonele centrale ale NATO, avand in acelasi timp capacitatea de a le realimenta prin portul Kaliningrad.

Orice incursiune de acest tip asupra unei tari NATO ar declansa probabil un raspuns colectiv si categoric, in conformitate cu articolul 5 al aliantei, care considera ca un atac asupra unui membru reprezinta un atac asupra tuturor celorlalte state membre.

Dar, in ciuda ingrijorarilor guvernelor NATO apropiate de Coridor, Kremlinul nu este inclinat sa faca acest lucru, nu in ultimul rand din cauza atentiei pe care NATO o acorda teritoriului, spun expertii occidentali.

Este „derutant” sa consideram Coridorul un posibil punct de focar semnificativ acum si este foarte greu de vazut cum ar putea Rusia, sau ar vrea sa organizeze un astfel de atac impotriva NATO, a declarat pentru Newsweek Keir Giles, membru consultant senior al Programului Rusia si Eurasia din cadrul think tank-ului Chatham House.

Pentru moment, Rusia nu are nici intentia, nici capacitatea de a organiza un astfel de atac asupra NATO, a fost de acord Emily Ferris, cercetator specializat in Rusia la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI) cu sediul la Londra. Este „destul de nerealist” sa ne imaginam ca Rusia ar putea lansa o operatiune terestra in Coridor in timp ce duce razboiul din Ucraina, a declarat ea pentru Newsweek.

„Trupele rusesti sunt atat de implicate in estul Ucrainei in acest moment, dar este foarte greu de vazut unde ar exista chiar si un spatiu de respiratie pentru ca ele sa ia in considerare un atac terestru asupra unei alte tari”, a spus ea. Ar fi „o declaratie de razboi in Europa” pe care Moscova da toate semnele ca vrea sa o evite, a continuat ea. In timp ce Kaliningrad si bazele rusesti baltice de acolo pot fi „inerent vulnerabile”, acest lucru este compensat de prezenta militara semnificativa a Rusiei si de sistemele de rachete aflate acolo, a adaugat ea.

„Ideea de a ataca un stat NATO, cred ca este o linie rosie – chiar si pentru Moscova”, a spus Ferris.

Trupele Wagner care se profilau pe flancul estic al aliantei s-au retras ca amenintare in ultimele saptamani; rapoartele au sugerat ca bazele lor din Belarus au fost desfiintate, iar multi luptatori s-au intors in Ucraina.

Dar geografia nu s-a schimbat, iar tarile NATO nu uita „gama de provocari dinspre Oblastul Kaliningrad si partile belaruse” descrise de Anusauskas. Poate ca formatiunile Wagner au disparut, dar Lituania isi aminteste „valurile de migratie orchestrate” si „amenintarea nucleara tactica crescuta” din ultimii doi ani, a spus el.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: