NATO: „Pe teritoriul european vor fi mai MULTE trupe si arme americane. Rusia incearca sa-si restabileasca sfera de influenta”

news

NATO continua sa fie preocupata de actiunile Rusiei in Europa, dar nu este interesata de confruntare si va continua dialogul cu Moscova in incercarea de a preveni izbucnirea unui nou razboi rece, a declarat miercuri secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, intr-o intalnire cu experti in cadrul Consiliului Atlantic la Washington, relateaza agentiile de presa (oficiale) ruse TASS si RIA Novosti, citate de Agerpres.

‘Rusia incearca sa-si restabileasca sfera de influenta in perimetrul frontierelor sale si acest lucru este inacceptabil, intrucat incalca astfel normele internationale si integritatea teritoriala a unor tari independente’, a subliniat Stoltenberg.

In opinia sa, tarile membre ale Aliantei nu intrevad in prezent o amenintare iminenta pentru securitatea lor din partea Rusiei, insa politica externa a Moscovei, inclusiv in Europa, suscita temeri serioase. ‘Rusia nu doar ca isi creste capacitatile militare, ci le si foloseste pentru a-si ameninta vecinii, pentru a schimba frontiere de stat si a destabiliza situatia din Ucraina’, a subliniat el, remarcand ca ‘toate acestea ingrijoreaza NATO’.

In lume, a spus Stoltenberg, s-a creat o ‘situatie periculoasa’ care face existenta NATO mai necesara ca oricand, mentionand printre amenintari in afara de Rusia gruparea jihadista Statul Islamic, care actioneaza in Siria si Irak si ameninta cu atentate tarile europene.

Revenind la Rusia, Stoltenberg a spus ca Alianta se adapteaza la situatie pentru a fi in masura sa dea un raspuns la actiunile Moscovei, reamintind in context angajamentul membrilor NATO fata de apararea colectiva.

Prin urmare, abordarea Aliantei fata de Rusia se ghideaza dupa principiul: ‘o aparare puternica si un dialog constructiv’, a afirmat el, admitand posibilitatea convocarii in timpul apropiat a Consiliului Rusia-NATO, pentru prima oara dupa 2014.

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord ramane preocupata de actiunile Rusiei in Europa, dar va continua dialogul cu Moscova si va incerca sa previna reizbucnirea unui nou razboi rece, a reiterat Jens Stoltenberg.

‘Dialogul nu este semn de slabiciune, ci de putere’, a spus el, mentionand ca Alianta are nevoie de un dialog cu Moscova, in primul rand, pentru a asigura transparenta si predictibilitatea actiunilor militare de ambele parti. ‘Avem in vedere o astfel de reuniune. Sper sa putem conveni asupra agendei intalnirii’, a mai spus Stoltenberg.

In acest sens, Stoltenberg a subliniat importanta ‘consolidarii flancul estic al NATO’ si a salutat initiativa de a consolida securitatea europeana lansata in urma cu doi ani de administratia Obama.

‘Aceasta inseamna ca pe teritoriul european vor fi mai multe trupe si arme americane’, a punctat secretarul general al NATO, mentionand ca astfel Alianta Nord-Atlantica va putea sa reactioneze mai eficient la actiunile Rusia, in caz de necesitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: