NATO ramane ferm alaturi de Romania si Bulgaria, refuza categoric solicitarile Moscovei: „Vom raspunde mereu la orice inrautatire a mediului nostru de securitate, in special prin intarirea apararii noastre colective”

news

NATO a respins vineri cererea Rusiei privind o retragere a trupelor straine ale Aliantei Nord-Atlantice prezente in Bulgaria si Romania si a denuntat ideea sferelor de influenta in Europa, a transmis purtatoarea sa de cuvant, Oana Lungescu, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„NATO ramane vigilenta si va continua sa evalueze necesitatea de a intari flancul estic al Aliantei noastre”, a avertizat ea.

„Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasa si clasa a doua, lucru pe care nu il putem accepta”, a explicat purtatoarea de cuvant.

NATO „nu va renunta la capacitatea sa de a ne proteja si de a ne apara reciproc, inclusiv prin prezenta de trupe pe flancul estic al Aliantei”, a adaugat Oana Lungescu.

„Vom raspunde mereu la orice inrautatire a mediului nostru de securitate, in special prin intarirea apararii noastre colective”, a incheiat ea.

Rusia a cerut SUA si NATO garantii ca Alianta nu se va mai extinde catre Est si retragerea trupele si echipamentelor militare desfasurate in statele care au aderat la NATO dupa 1997.

Raspunzand vineri unei intrebari despre ce ar insemna acest lucru pentru Romania si Bulgaria, care au aderat la NATO dupa 1997, MAE rus a transmis ca Moscova doreste ca toate trupele straine, armamentul si alte echipamente militare grele sa fie retrase din cele doua tari.

„Unul dintre elementele de baza ale initiativelor noastre este formulat in mod special foarte clar si nu permite alte interpretari. Este vorba de retragerea fortelor straine, tehnicii si armamentelor, precum si de alti pasi in scopul revenirii la configuratia care era in 1997 pe teritoriul tarilor care nu erau membre NATO la acea data. Printre acestea se numara si Bulgaria si Romania”, a mentionat MAE rus, in ziua cand la Geneva a avut loc o intalnire intre seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si secretarul american de stat Antony Blinken.

AFP reaminteste ca aproximativ 1.000 de soldati americani, 140 de militari italieni si 250 de soldati polonezi sunt stationati in Romania. Franta a anuntat ca este dispusa sa trimita militari in Romania in cadrul unei eventuale sporiri a prezentei NATO.

Bulgaria are la randul sau un acord cu SUA pentru a primi intr-o baza de antrenament 2.500 de soldati, cu un maxim de 5.000 in perioadele de rotatie a personalului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: