externe

NATO respinge cererea Kievului de a primi munitii cu fragmentatie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, sambata, cererea Kievului de a primi munitii cu fragmentatie si arme incendiare cu fosfor, explicand ca Alianta Nord-Atlantica nu furnizeaza asemenea armament, relateaza DPA, citata de Agerpres.

„NATO nici nu a recomandat, nici nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi livram artilerie si alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentatie”, a declarat Stoltenberg pentru postul RTL/ntv la Conferinta de securitate de la Munchen.

Secretarul general al NATO a spus ca in general Occidentul ar trebui sa evite prudenta excesiva in ceea ce priveste livrarile sale de arme pentru Ucraina, el avertizand cu privire la consecintele unei eventuale victorii a Rusiei in razboiul lansat in urma cu aproape un an impotriva tarii vecine.

„Unii sunt ingrijorati ca sprijinul nostru pentru Ucraina risca sa duca la escaladare. Dar riscul cel mai mare este daca Putin castiga”, intrucat lumea ar deveni mai periculoasa si Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg. In opinia sa, in acest scenariu presedintele rus si alti lideri autoritari vor crede ca „pot folosi forta pentru a obtine ceea ce doresc”, ceea ce ar fi un mesaj eronat.

In acest context, a continuat Stoltenberg, aliatii Ucrainei trebuie sa ii livreze acesteia ceea ce are nevoie pentru a castiga si pentru a se afirma ca o natiune independenta suverana in Europa.

Vineri, tot in cadrul Conferintei de securitate de la Munchen, vicepremierul ucrainean Olaksandr Kubrakov a solicitat munitii cu fragmentatie si arme incendiare cu fosfor pentru dotarea armatei ucrainene.

Ambele tipuri de arme sunt extrem de controversate, iar munitiile cu fragmentatie sunt interzise de o conventie internationala incheiata la Oslo in 2008, care nu a fost semnata insa nici de Ucraina, nici de Rusia.

Declaratiile lui Kubrakov au fost sustinute sambata si de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care a explicat ca, intrucat Ucraina nu este parte semnatara a conventiei respective, tara sa le poate utiliza in mod legal. In plus, Kievul are dovezi ca Rusia foloseste deja munitie cu fragmentatie pe front.

Munitiile cu fragmentatie sunt rachete si bombe care se dezintegreaza deasupra tintei si elibereaza numeroase incarcaturi explozive de mici dimensiuni (submunitii), in timp ce munitiile cu fosfor pot cauza arsuri grave.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fara precedent. Pompierii francezi s-au unit si declanseaza greva: „Trebuie sa ne ocupam si de scutere cazute pe strada, agresiuni, betii pe drumuri publice”

Pentru prima data, cele noua sindicate care ii reprezinta pe pompierii francezi isi unesc fortele…

45 de minute ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

3 ore ago

Facebook si Instagram sunt vizate de inca doua investigatii in baza Legii UE privind serviciile digitale: „Dorim sa protejam sanatatea mentala si fizica a tinerilor”

Facebook si Instagram fac obiectul a inca doua investigatii in temeiul Legii privind serviciile digitale…

50 de minute ago

Fortele ucrainene au impiedicat blindatele Rusiei sa intre in zona urbana din Vovceansk (Harkov)- Statul Major General

Fortele de aparare ucrainene au dejucat planurile Rusiei de a intra in zona urbana a…

51 de minute ago