NATO se extinde, inca o tara europeana va adera la Alianta. RUSIA anunta masuri dure

externe

Ministrii de externe ai statelor membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniti miercuri la Bruxelles, i-au adresat Muntenegrului invitatia de a adera la aceasta organizatie, tara urmand sa devina al 29-lea stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Reuters, DPA si AFP.

‘Felicitam Muntenegrul. Acesta este inceputul unei aliante foarte frumoase’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in aplauzele sefilor diplomatiei tarilor membre reuniti la cartierul general din Bruxelles al organizatiei.

Stoltenberg a precizat ca ‘decizia istorica de a incepe convorbirile de aderare cu Muntenegrul’ a fost luata in unanimitate de cei 28 de ministrii de externe ai statelor din NATO.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat ca invitatia adresata tarii sale de catre NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte tari din Balcanii Occidentali. ‘Este intr-adevar o zi mare si, cred, binemeritata pentru tara mea. Invitatia adresata Muntenegrului este o veste mare si pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii sale’, a spus el.

Luksic a promis ca autoritatile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme, precum cele din domeniul militar sau justitie.

‘Suntem deplin constienti ca invitatia nu este finalul procesului, ci inceputul unuia nou. Suntem hotarati sa facem eforturi constante nu pentru a-i multumi pe altii, ci pentru a ne schimba in bine societatea’, a adaugat oficialul muntenegrean.

Rusia ameninta cu represalii

Invitarea Muntenegrului in NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, informeaza TASS si Reuters.

‘Moscova a subliniat la toate nivelurile posibile ca expansiunea continua a NATO, a infrastructurii NATO spre Est, nu poate sa nu duca la contramasuri din Est, adica din partea rusa, in sensul asigurarii intereselor de securitate si sustinerii paritatii de interese’, a spus Peskov.

Cu toate acestea, secretarul de presa al lui Vladimir Putin a considerat prematur sa avanseze contramasuri concrete, subliniind ca este necesar ca pe marginea acestui subiect sa fie formulate pozitii oficiale din partea Ministerului de Externe si al Apararii din Rusia, precum si a presedintelui Putin.

Rusia va anula proiectele comune cu Muntenegru daca aceasta tara se alatura NATO, a declarat un senator rus, potrivit RIA Novosti, citata de Reuters. Mai mult, Viktor Ozerov, seful comitetului pentru aparare si siguranta sin Consiliul Federatiei Ruse, a spus ca vor fi anulate inclusiv proiectele din domeniul militar.

Moscova se opune oricarei largiri NATO in fostele tari comuniste din estul si sud-estul Europei. Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a spus in septembrie 2014 ca orice expansiune a NATO este “o greseala, chiar o provocare”.

In declaratiile date atunci publicatiilor rusesti e a calificat politica usilor deschise aplicat de NATO ca “iresponsbila”.

Dupa ce Albania si Croatia s-au alaturat NATO in 2009, Serbia, cel mai apropiat aliat al Rusiei din Balcani a ramas singura tara ce nu incearca sa devina membru ala Aliantei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: