NATO se transforma pentru a face fata intr-o ”lume tot mai periculoasa”. Stoltenberg a anuntat noile planuri

externe

Jean Stoltenberg, NATO, ajutor, Ucraina, Trump reales

Comandantii militari ai NATO elaboreaza planuri de desfasurare a unei forte militare permanente de amploare pe flancul estic al aliantei, care ar fi capabila sa infrunte o armata invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-un interviu pentru Sunday Telegraph.

Stoltenberg a declarat pentru ziarul britanic ca alianta se afla ”in mijlocul unei transformari fundamentale” care va reflecta ”consecintele pe termen lung” ale actiunilor presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

”Indiferent cand, cum, razboiul din Ucraina se termina, razboiul a avut deja consecinte pe termen lung pentru securitatea noastra”, a declarat seful NATO pentru ziarul duminical. ”NATO trebuie sa se adapteze la aceasta noua realitate. Si asta este exact ceea ce facem”.

Stoltenberg a spus ca mica forta a aliantei de la granita de est va fi transformata intr-o prezenta majora ca parte a unei ”resetari”.

”Trebuie sa ne asiguram ca vom continua sa fim capabili, intr-o lume mai periculoasa, sa protejam si sa aparam toti aliatii NATO”, a declarat oficialul.

Stoltenberg a spus ca resetarea trebuie sa fie insotita de cresterea cheltuielilor nationale de aparare ale membrilor aliantei si a subliniat angajamentul cancelarului german Olaf Scholz de a creste cheltuielile de aparare ale Germaniei de la 1,5% la 2% din PIB.

”Avand in vedere dimensiunea economiei germane, acest lucru reprezinta o diferenta uriasa si pentru cheltuielile totale de aparare ale NATO”, a spus el in interviu.

”Ceea ce vedem acum este o noua realitate, o noua normalitate pentru securitatea europeana. Prin urmare, le-am cerut acum comandantilor nostri militari sa ofere optiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, care a anuntat recent ca isi va prelungi cu un an mandatul in fruntea organizatiei, a mai spus in interviu ca deciziile privind resetarea vor fi luate la un summit al NATO care va avea loc la Madrid in iunie.

Invazia Rusiei in Ucraina a declansat cea mai mare criza a refugiatilor din Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si a determinat natiunile occidentale sa isi regandeasca politicile de aparare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: