NATO si-a incheiat definitiv misiunea militara in Afganistan. Demoralizati, militarii afgani s-au predat talibanilor in numar mare

externe

NATO si-a incheiat misiunea militara in Afganistan dupa aproape doua decenii, informeaza vineri dpa, citand mai multe surse diplomatice si militare, infirmeaza Agerpres.

Trupele straine aflate inca in tara – precum cele din SUA si Turcia – dupa plecarea celor mai multe contingente nationale din cadrul NATO se afla numai sub controlul ierarhiilor nationale de comanda, au precizat aceste surse.

Asta inseamna ca cea mai sangeroasa misiune militara din istoria aliantei a ajuns la sfarsit, noteaza dpa.

Decizia de a nu comunica oficial sfarsitul misiunii militare are legatura cu faptul ca planul de operatiuni este in continuare, oficial, in desfasurare, potrivit dpa.

SUA au lansat operatiunea din Afganistan dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Washingtonul a declansat clauza de aparare reciproca a NATO pentru prima data, iar aliatii i-au urmat curand pe militarii americani in Afganistan.

NATO a condus Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) intre 2003 si 2014. La momentul de varf al misiunii, circa 130.000 de militari straini s-au aflat in Afganistan, multi dintre ei implicati in lupta impotriva talibanilor.

Urmatoarea misiunea a NATO, Resolute Support, a inceput in 2015 si s-a axat pe instruirea si sprijinirea fortelor de securitate afgane.

In ultimele doua decenii, comunitatea internationala a varsat miliarde de dolari in ajutor si asistenta de securitate pentru reconstruirea Afganistanului si formarea unui guvern democratic si a unei armate moderne. De asemenea, scopul secundar a fost de a o opri Afganistanul sa serveasca drept refugiu pentru cei care planuiau atacuri asupra natiunilor occidentale.

Dar in conditiile in care razboiul s-a prelungit cu ani de zile, rabdarea publica in tarile NATO a inceput sa se uzeze.

In aprilie, presedintele american Joe Biden a ordonat retragerea neconditionata a tuturor trupelor americane pana la 11 septembrie, cand se implinesc 20 de ani de la atacurile teroriste asupra SUA.

La sfarsitul lui iunie, Germania – care pana in 2021 a avut cel mai mare contingent de trupe dupa SUA – si Italia si-au incheiat deja misiunile si si-au transportat ultimele trupe acasa. Alte tari au retras constant contingente incepand cu 1 mai.

SUA au avut intotdeauna stationate in Afganistan trupe care nu au facut parte din misiunea NATO. Acest lucru le-a permis sa ofere sprijin militar fortelor de securitate afgane, ceea ce nu ar fi fost posibil in baza mandatului NATO de neimplicare in lupte.

Pe langa trupe americane, un numar de militari turci, norvegieni si britanici vor ramane in Afganistan. Turcia va fi responsabila de securitate pe aeroportul din Kabul, iar Norvegia continua sa conduca un spital de campanie pentru moment.

Aceste prezente militare sunt considerate cruciale pentru asigurarea securitatii ambasadelor straine, in asa fel incat reprezentantii internationali sa poata ramane in tara.

De la inceputul retragerii trupelor internationale in luna mai, situatia securitatii in Afganistan s-a deteriorat sever.

Talibanii au lansat mai multe ofensive, cucerind peste un sfert din districtele din tara, cele mai multe in nord.

Plecarea trupelor straine a avut un impact sever asupra moralului militarilor afgani, care s-au predat in numar mare in ultimele saptamani.

Comunitatea de informatii a SUA estimeaza ca guvernul de la Kabul ar putea cadea in sase pana la 12 luni dupa retragerea SUA. Temerea este ca tara va cadea din nou sub controlul islamistilor radicali talibani dupa plecarea in masa a trupelor internationale si ca Afganistanul ar putea luneca din nou intr-un razboi civil.

NATO a respins in mai multe randuri criticile privitoare la retragere in ultimele luni, subliniind ca sprijinul financiar pentru Afganistan va continua si ca vor continua misiunile de instruire ale fortelor speciale afgane in afara tarii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: